Οικονομία

Κόβεται πάνω από το μισό μέρισμα του ΜΤΠΥ και μάλιστα αναδρομικά

Κόβεται πάνω από το μισό μέρισμα του ΜΤΠΥ και μάλιστα αναδρομικά Κόβεται πάνω από το μισό μέρισμα του ΜΤΠΥ και μάλιστα αναδρομικά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Περισσότερο από το μισό, από το μέρισμα που λαμβάνουν σήμερα, θα χάσουν στις επόμενες τρεις καταβολές του, οι 284.000 δικαιούχοι – συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Ο λόγος είναι ότι, εξαιτίας των περικοπών που θα αποφασιστούν, για τις επόμενες τρεις διαδοχικές τριμηνιαίες καταβολές (Ιούνιο – Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο) θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση των ποσών που δόθηκαν στους δικαιούχους κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ουσιαστικά, σε κάθε μία καταβολή, η διοίκηση του ΜΤΠΥ έχει αποφασίσει να παρακρατήσει ποσό ίσο με 16 εκατ ευρώ. Με τον τρόπο αυτό όμως θα παρακρατείται το 1/3 του μερίσματος των δικαιούχων. Για παράδειγμα εάν συνταξιούχος λαμβάνει μέρισμα ύψους 150 ευρώ το μήνα, θα χάσει ένα ποσό 50 ευρώ, σε μηνιαία βάση. Με δεδομένο ότι τον Ιούνιο θα καταβληθεί το μέρισμα για ένα τρίμηνο τότε ο συγκεκριμένος δικαιούχος αντί να λάβει ποσό 450 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ, δηλαδή θα χάσει 150 ευρώ, συνολικά. Το ίδιο θα συμβεί και στις δύο επόμενες καταβολές μερίσματος του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, για να επιστραφούν έτσι στο Ταμείο τα ποσά που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή όμως, η διοίκηση του ΜΤΠΥ προτίθεται να λάβει απόφαση για περικοπές στο μέρισμα που θα υπερβαίνουν το 32%. Κάνοντας χρήση σχετικής διάταξης που συμπεριλήφθηκε στο νέο Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016), το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται, ακόμα και εντός της εβδομάδας να λάβει τις συγκεκριμένες αποφάσεις, έτσι ώστε να εξαλείψει τα ελλείμματα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, αθροιστικά, για τις επόμενες τρεις καταβολές, οι δικαιούχοι θα χάσουν πάνω από το 60% του μηνιαίου μερίσματος που λάμβαναν έως τώρα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περικοπή, που θα μετατρέψει τη συγκεκριμένη παροχή, για την οποία έχουν καταβληθεί εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου, σε ουσιαστικό φιλοδώρημα. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το μέρισμα έχει υποστεί ήδη περικοπές κατά 50% περίπου. Έτσι, σήμερα μεσοσταθμικά κυμαίνεται στα επίπεδα των 140 ευρώ το μήνα.