Οικονομία

Τι «διορθώσεις» ζήτησαν οι δανειστές στο Eurogroup

Τι «διορθώσεις» ζήτησαν οι δανειστές στο Eurogroup Τι «διορθώσεις» ζήτησαν οι δανειστές στο Eurogroup
Σε «διορθώσεις» θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση με ρυθμίσες και βελτιώσεις επί των διατάξεων που ψήφισε προσφάτως στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Εντός των διορθώσεων θέση καταλαμβάνει και η προαναγγελία της μη επιστροφής των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, που όπως φαίνεται απο το Euroworking Group υπήρξαν αντιδράσεις απο τους δανειστές και πιθανόν γι' αυτό ο υπουργός Εργασίας δεν εξέδωσε μέχρι και σήμερα την σχετική εγκύκλιο.

Οι αλλαγές που ζήτησαν και δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογίες ώστε να νομοθετηθούν άμεσα, αφορούν τα κόκκινα δάνεια , όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και το ΕΚΑΣ, για το οποίο οι δανειστές έχουν διαπιστώσει μια τρύπα 70 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του, την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

- Οι ιδιωτικοποιήσεις όπου ζητείται η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από τη Βουλή παρά το ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

- Αλλαγές στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η διοίκηση του έναντι ποινικών διώξεων. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια ο ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό ΜοU (μνημόνιο) και την δεύτερη δόση του προγράμματος.

Η δεύτερη δόση του προγράμματος ανέρχεται στα 10,3 δισ. ευρώ και θα δοθεί στην Ελλάδα σε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ.) ώστε να καλύψει ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους αλλά και να επιτρέψει την αρχική κάλυψη καθυστερούμενων οφειλών ως μέσου για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι επόμενες δόσεις που θα καταβληθούν για την κάλυψη καθυστερούμενων οφειλών και την κάλυψη περαιτέρω υποχρεώσεων για το χρέος θα καταβληθούν μετά το καλοκαίρι.