Οικονομία

Συμφωνία με «γκρίζα» σημεία για την Ελλάδα

Συμφωνία με «γκρίζα» σημεία για την Ελλάδα Συμφωνία με «γκρίζα» σημεία για την Ελλάδα
Επιστροφή στην Αθήνα για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την συμφωνία του Eurogroup να είναι πλέον επίσημη αλλά να εξακολουθούν να υπάρχουν προς συζήτηση ζητήματα.

Τρεις εκκρεμότητες, που αφορούν τα «κόκκινα δάνεια» και τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, την ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένα του Ελληνικού και τα διόδια της Εγνατίας Οδού υπάρχουν ακόμα για να οριστηκοποιηθεί η συμφωνία του Eurogroup.

Η δε καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. θα γίνει σε δύο μέρη: 7,5 δισ. θα καταβληθούν τον Ιούνιο και 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο. Με την πρώτη δόση θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας κυρίως προς την ΕΚΤ και ΔΝΤ, καθώς και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Τα ποσά της δεύτερης δόσης θα εκταμιεύονται ανάλογα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.

Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει ένα επώδυνο πακέτο μέτρων χωρίς στην ουσία να πάρει κάτι χειροπιαστό για το χρέος και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένει από τους ευρωπαϊους να κάνουν τις υποσχέσεις τους πράξεις και να απομειώσουν το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενου στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

«Δεν είμαι 100% σίγουρος» για τη συμμετοχή του Ταμείου, είπε, καθώς θα πρέπει να εκπονηθεί μία ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θα καθορίσει και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.