Οικονομία

Οι εκκρεμότητες για την πρώτη υποδόση

Οι εκκρεμότητες για την πρώτη υποδόση Οι εκκρεμότητες για την πρώτη υποδόση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Η ιδιωτικοποίηση του «Ελληνικού», τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν δοθεί με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, η νομική κάλυψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερ-Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και η διάθεση των ποσών των υπερβάσεων των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι οι βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ.

Στις εκκρεμότητες αυτές αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, κατά τη συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαϊου. Όπως διευκρίνισαν τα βασικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν αφορούν:

α) Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τους επενδυτές στους οποίους κατακυρώθηκε η έκταση του Ελληνικού. Η ολοκλήρωση του Μνημονίου προβλεπόταν να γίνει στις 23 Μαϊου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε παράταση ενός μηνός και το αίτημα αυτό συζητείται με τους Θεσμούς.

β) Στα «κόκκινα» δάνεια των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και άλλων φορέων καθώς και ιδωτικών επιχειρήσεων, τα οποία είχαν χορηγηθεί με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ρυθμίσεις για τα δάνεια αυτά είναι αντικείμενο συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς. Στις συζητήσεις εκπροσωπούνται από Ελληνικής πλευράς η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, που τηρούν κοινή στάση απέναντι στους δανειστές.

γ) Νομικές διατυπώσεις των ρυθμίσεων για το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων όσον αφορά τη νομική κάλυψη που θα έχουν τα μέλη του.

δ) Στον ακριβή προσδιορισμό των μέτρων αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής που θα λαμβάνονται σε περιπτώσεις υπερβάσεων των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι σε εκκρεμότητα συζήτηση με τους Θεσμούς για το πότε θα επιτρέπεται να χορηγούνται εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις και πότε μόνιμες κοινωνικές παροχές. Το τι ακριβώς θα επιλέγεται θα εξαρτάται από το εάν θα κρίνεται ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος έχει προοπτικές μονιμότητες ή είναι κάτι πρόσκαιρο.