Οικονομία

JP Morgan: Κρίσιμη η συμμόρφωση της Ελλάδας προς το πρόγραμμα

JP Morgan: Κρίσιμη η συμμόρφωση της Ελλάδας προς το πρόγραμμα JP Morgan: Κρίσιμη η συμμόρφωση της Ελλάδας προς το πρόγραμμα
Το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι θετικό αλλά πολλά θα κριθούν από την συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις απαιτήσεις του προγράμματος μέχρι το τέλος του αναφέρει έκθεση της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan που φέρει τον τίτλο «Summer lull».

Το αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαίου ήταν ανάλογο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών και τις ξεπέρασε όσον αφορά τη σύγκλιση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ στο θέμα της ανακούφισης του ελληνικού χρέους.

Η JP Morgan σημειώνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε δυο σημαντικά ζητήματα.

Πρώτον ,το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε τροχιά και η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη (υπο)δόση τον Ιούνιο.

Δεύτερον, το ΔΝΤ δέχθηκε σε γενικές γραμμές την ευρωπαϊκή θέση που περιλαμβάνει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, κανένα σημαντικό εμπροσθοβαρές πακέτο ανακούφισης για το χρέος και μέτρα μετά το 2018 ώστε να μην υπάρχουν πολιτικά εμπόδια με αντάλλαγμα μια «συμμόρφωση» σε κάποιους δείκτες βιωσιμότητας.

Οι αναλυτές της JP Morgan τονίζουν ότι αυτά επαρκούν για να κρατήσουν το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά ενώ προσφέρονται κίνητρα στην Αθήνα να εκπληρώσει τους όρους του.

H Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης επικράτησαν και το ελληνικό χρέος θα παραμείνει ένα θέμα που θα εξελίσσεται για χρόνια.