Οικονομία

Χαλκιδική: Αύξηση τουριστών, «αφαίμαξη» εργαζομένων…

Χαλκιδική: Αύξηση τουριστών, «αφαίμαξη» εργαζομένων…
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Κλίμα τρομοκρατίας έχει δημιουργηθεί στους εργαζόμενους στον τουρισμό, στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων των συγκεκριμένων νομών, δεν τηρείται η κλαδική σύμβαση που υπογράφτηκε πριν από λίγο καιρό, αλλά αντίθετα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται «στην αποδοχή των όποιων συμβάσεων», γεγονός που οδηγεί σε πολύ μικρότερες μηνιαίες αποδοχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εν λόγω σωματείου, κ. Χρήστο Κωνσταντίνου, όλα αυτά συμβαίνουν «ενώ ο τουρισμός έχει ανέβει κατακόρυφα στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αυξάνονται τα κέρδη των ξενοδόχων, αλλά φτωχοποιούνται οι υπάλληλοι που ζουν με τον φόβο των χιλιάδων ανέργων και αναγκάζονται στην αποδοχή των όποιων συμβάσεων».

Όλα αυτά, ενώ λόγω αύξησης της τουριστικής κίνησης και των υπηρεσιών στα παραθεριστικά θέρετρα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο όγκο δουλειάς. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου «πλέον στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική έχουμε τουρισμό τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα, βλέποντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία. Είναι μία συγκυρία που μας βοηθά. Ωστόσο, μπορεί να έχουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης για τους ξένους, ο Έλληνας, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Αλλά και όταν κάνει διακοπές, οι μέρες είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια»

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι φέτος πανελλαδικά αναμένονται περισσότεροι από 18 εκατ. τουρίστες. Ο νομός Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα έχει αύξηση της τουριστικής κίνησης έως 6%, σε σχέση με πέρσι, ενώ ο νομός Χαλκιδικής ενδέχεται να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά. Ο λόγος είναι ότι αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, συγκριτικά με πέρσι, η προσέλευση Ρώσων τουριστών.