Οικονομία

Πώς αποτιμά η Alpha Bank τις αποφάσεις του Eurogroup

Πώς αποτιμά η Alpha Bank τις αποφάσεις του Eurogroup Πώς αποτιμά η Alpha Bank τις αποφάσεις του Eurogroup
Ιδιαίτερα θετικά αποτιμά η Alpha Bank το κλείσιμο της αξιολόγησης που επετεύχθη στο Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυσή της.

Διαμορφώνονται οι συνθήκες για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που αναμένονται να τονώσουν τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία τονίζεται στην έκθεση καθώς επίσης και αμβλύνει σημαντικά τις επιπτώσεις του υφεσιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής και καθιστώντας επιτεύξιμη την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση μόλις 0,3% κατά το τρέχον έτος.

Η τράπεζα τονίζει επιπλέον την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζας (ΕΚΤ), η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό συμβολισμό προς τις διεθνείς αγορές υποβοηθώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου που θα επιτρέψει, σε μεταγενέστερο στάδιο, την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ώστε να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η πραγματική οικονομία μέσω της αυξήσεως των επενδυτικών δαπανών προϋποθέτει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στη νέα συμφωνία.

Επιπλέον το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την προοπτική επανένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και την εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων θα διευρύνουν τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.

Τέλος, η άρση των αβεβαιοτήτων με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επομένων ετών. Η νομοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού διορθώσεως δημοσιονομικών αποκλίσεων είναι καίριας σημασίας, σύμφωνα με την τράπεζα, καθώς ενισχύει την αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους στις διεθνείς αγορές. Όπως ολοκληρώνει η έκθεση, η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια, ειδικά το 2018.