Οικονομία

Νωρίτερα ο καθολικός κόφτης στο ΕΚΑΣ ώστε να μην επιστραφούν τα αναδρομικά

Καταργούν νωρίτερα το ΕΚΑΣ για να μην επστραφούν τα αναδρομικά Καταργούν νωρίτερα το ΕΚΑΣ για να μην επστραφούν τα αναδρομικά
Η κυβέρνηση υπο την πίεση για γρήγορη εκταμίευση της δόσης και την επαναφορά του waiver απο την ΕΚΤ συμφώνησε με τους δανειτές στην πρόωρη κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά ένα έτος για να μην επιστραφούν απο τους χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά - Εξετάζεται και εναλλακτικό σενάριο για επιστροφή το πολύ δύο και όχι έξι μηνών

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr οι θεσμοί δεν δέχτηκαν την μη επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους - που με τα νέα κριτήρια βγήκαν εκτός της χορήγησης του επιδόματος - καλύπτοντας τα περίπου 100 εκατ. ευρώ της δημοσιονομικής «τρύπας» που προκαλείται από την δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού με λογιστικό τρικ.

Η κυβέρνηση φέρεται υπο την πίεση του χρόνου και της έλλειψης ρευστότητας να πρότεινε στους θεσμούς την γρηγορότερη καθολική κατάργηση του βοηθήματος το 2018 αντί για το 2019 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία ώστε να καλυφθεί η τρύπα που θα προκληθεί από τη μη επιστροφή των αναδρομικών.

Ετσι οι θεσμοί συμφώνησαν στην μη επιστροφή του ΕΚΑΣ αλλά με απώλειες στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να λαμβάνουν το βοήθημα με την πρόωρη κατάργησή του κατά ένα έτος.

Εναλλακτικά, εξετάζουν το ενδεχόμενο με σχετική εγκύκλιο να "αποφασίσουν" ότι η μείωση του ΕΚΑΣ ξεκινά από την 1η Μαίου ή από την 1η Ιουνίου 2016 και όχι από την αρχή του έτους. Με αυτόν τον τρόπο στη χειρότερη περίπτωση θα ζητηθεί να επιστραφούν οι καταβολές ενός ή δύο μηνών, κάτι που και την "τρύπα" των 100 εκατ. ευρώ μειώνει, αλλά και τις εντυπώσεις των συνταξιούχων εκτιμάτε από κυβερνητικά στελέχη ότι διασκεδάζει.

Σήμερα άλλωστε θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή των τεχνικών κλιμακίων, κάτι που δείχνει ότι έχει επέλθει συμφωνία.

Στο πεδίο των υπολοίπων "αστερίσκων" της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ φέρεται να προστίθενται και νέα μέτωπα: για τον ΑΔΜΗΕ, τα ειδικά μισθολόγια και άλλα πεδία, στα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters μάλιστα, η δήλωση της Ελλάδας μέσω της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πως αδυνατεί να εφαρμόσει κάποιες από τις επιπλέον αλλαγές που της ζήτησαν, είναι πιθανό να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης.

Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από βελτιώσεις για να κλείσει τους αστερίσκους της συμφωνίας, και τις οποίες έχει αποστείλει στους θεσμούς. Στόχος είναι οι αλλαγές αυτές να περάσουν από τη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών στα νομοσχέδια που τίθενται προς ψήφιση αύριο και την Πέμπτη.