Οικονομία

ΙΚΑ: Άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με εξαγορά χρόνου ασφάλισης

ΙΚΑ: Άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με εξαγορά χρόνου ασφάλισης ΙΚΑ: Άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με εξαγορά χρόνου ασφάλισης
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, με εξαγορά, μπορούν να πραγματοποιήσουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να εκδώσουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως διευκρινίζει με έγγραφό του το ΙΚΑ, για να χορηγηθεί άδεια διαμονής, πρέπει ο αιτών να έχει κάλυψη πλήρους ασφάλισης ασθένειας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 ένσημα, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Το κόστος εξαγοράς ανέρχεται για κάθε ημέρα που αναγνωρίζεται στο ποσό που προκύπτει ως το γινόμενο του κατώτερου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη επί το συνολικό (εργοδότη και ασφαλισμένου) ποσοστό ασφάλισης κλάδων σύνταξης 20% και ασθένειας σε είδος 6,45%

Οι πολίτες τρίτων χωρών που θα επιλέξουν την εξαγορά χρόνου ασφάλισης, πρέπει να απευθύνονται στην υπηρεσία Εσόδων Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α., του τόπου κατοικίας τους, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσκομίσουν το διαβατήριό τους, έστω και αν αυτό έχει λήξει, την προαναφερθείσα πρωτότυπη βεβαίωση τύπου Α', καθώς και υπεύθυνη δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν ασφαλιστικό δεσμό με άλλον φορέα πλην του Ι.Κ.Α..

Εάν πρόκειται για μη απογεγραμμένο πολίτη τρίτης χώρας στο Μητρώο Ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. πρέπει να προηγηθεί η απογραφή του με την απόδοση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου.

Επισημαίνεται ότι, σε περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους από προστατευόμενα μέλη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται ξεχωριστή εξαγορά ημερών ασφάλισης για κάθε μέλος.