Οικονομία

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ με καρφιά εναντίον της κυβέρνησης

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ με καρφιά εναντίον της κυβέρνησης
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Την παραίτησή του, με σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπέβαλλε νωρίτερα σήμερα ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, κ. Ιωάννης Δούκας.

Στο κείμενο της παραίτησης που επέδωσε στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Δούκας κάνει λόγο για «απόκλιση 180 μοιρών» στην ασκούμενη πολιτική στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, απ' αυτά που υποσχέθηκε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό. Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος υποδιοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας αναφέρεται τόσο στο σκέλος της 13ης σύνταξης, όσο και στις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις, αλλά και στη δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης. Ειδικότερα, ο κ. Δούκας εστιάζει την κριτική του στα εξής:

- 13η σύνταξη: Με τον πρόσφατο νόμο αντί να δοθεί η 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δραστικές μειώσεις στις νέες καταβαλλόμενες συντάξεις.

- Δικαστικές αποφάσεις: Αντί να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, έχουμε τον επανυπολογισμό των συντάξεων και έτσι γίνονται νομότυπες οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες.

- Κύρια Ασφάλιση: Αντί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) προωθείται ένα υπερταμείο μαμούθ.

- Ασφαλιστικό Σύστημα: Υιοθετείται το σύστημα των τριών πυλώνων που ξόρκιζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ο κ. Δούκας εκτιμά ότι «παρά τις δραστικές μειώσεις που θα προστεθούν σε όλες τις άλλες που επέβαλλαν με τις πολιτικές τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από την πίεση μιας νέας αξιολόγησης ή της εκταμίευσης μιας δόσης θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Παράλληλα, πιστεύει ότι τόσο το νέο οργανωτικό μοντέλο με το υπερταμείο όσο και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων «θα φέρουν τεράστια διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που θα αποβούν σε βάρος των ασφαλισμένων και σε βάρος του σημερινού απαιτούμενου χρόνου για τη χορήγηση σύνταξης».

Για όλα τα παραπάνω ο κ. Δούκας έκρινε, μετά την πάροδο ενός έτους που κατείχε το συγκεκριμένο πόστο ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή, «παρότι είναι θέση κρατική – διοικητική και όχι θέση πολιτική ή κομματική». Ο πρώην υποδιοικητής τονίζει ότι επιμένει, «ακόμη και στις σημερινές δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, για ένα διαφανές και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σήμερα συνεχίζει να αποδιαρθρώνεται».