Οικονομία

"Χαράτσι" 45,5% στα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται απο τον Λογαριασμό Νεότητας του ΟΤΕ

"Χαράτσι" 45,5% στα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται απο τον Λογαριασμό Νεότητας του ΟΤΕ
"Χαράτσι" 45,5% στα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται στα ενήλικα τέκνα των υπαλλήλων του ΟΤΕ από τον Λογαριασμό Νεότητας του Οργανισμού. Του Γιώργου Παλαιτσάκη Υπέρογκα χαράτσια, υπολογιζόμενα με ποσοστά συνολικού ύψους 45,5%, επιβάλλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών στα εφάπαξ χρηματικά που καταβάλλονται από τον Λογαριασμό Νεότητας του προσωπικού του ΟΤΕ στα ενήλικα τέκνα των υπαλλήλων του.

Όσοι φορολογούμενοι είναι ενήλικα τέκνα εν ενεργεία ή συνταξιούχων υπαλλήλων του ΟΤΕ και έλαβαν τέτοια ποσά εντός του 2015 καλούνται, με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά φόρων της τάξεως των 3.000-4.000 ευρώ, για εφάπαξ εισπραχθέντα ποσά ύψους 6.500 - 8.800 ευρώ!

Η ΓΓΔΕ, βασιζόμενη σε μια εγκύκλιο που είχε εκδώσει στις 16-3-2015, θεωρεί ότι "τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Ο.Τ.Ε. βάσει κανονισμού του προσωπικού του, από τον Λογαριασμό Νεότητας στα ενήλικα τέκνα των υπαλλήλων του από ίδια κεφάλαια, φορολογούνται σαν εισόδημα των τέκνων από επιχειρηματική δραστηριότητα"! Ως εκ τούτου, σε κάθε ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβαλλόμενη από ενήλικο τέκνο υπαλλήλου του ΟΤΕ, το οποίο έλαβε εφάπαξ ποσό από τον Λογαριασμό Νεότητας, η ΓΓΔΕ - έχοντας λάβει σχετική ηλεκτρονική πληρωφόρηση από τον ΟΤΕ, προσυμπληρώνει με το ποσό αυτό τους κωδικούς 403-404 του πίνακα 4Γ2, στους οποίους δηλώνονται εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα από όσους δεν είναι επιτηδευματίες.

Έτσι, τα τέκνα των υπαλλήλων του ΟΤΕ που έλαβαν κατά τη διάρκεια του 2015 εφάπαξ χρηματικά ποσά από το Λογαριασμό Νεότητας εξαναγκάζονται να φορολογούνται γι' αυτά με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ! Στη συνέχεια επί του φόρου που προκύπτει βάσει του συντελεστή 26% η ΓΓΔΕ υπολογίζει και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 75%, με συνέπεια η τελική φορολογική επιβάρυνση επί των ποσών αυτών να φθάνει το 45,5%!