Οικονομία

Το αδιέξοδο του Μαρινόπουλου θολώνει το deal με το Σκλαβενίτη

Το αδιέξοδο του Μαρινόπουλου θολώνει το deal με το Σκλαβενίτη
Της Ξανθής Γούναρη Με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ουδέν νεώτερο, η συμφωνία σύστασης της κοινής εταιρείας μεταξύ Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου, που βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος προβλεπόταν να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, φαίνεται να καθυστερεί, καθώς η διαδικασία αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί.

Την ίδια ώρα τα σενάρια και οι φήμες για το μέλλον της Μαρινόπουλος οργιάζουν, ενώ τονίζεται ότι είναι θέμα ελάχιστων ημερών να αποφασιστεί τι, τελικά, θα γίνει.

Από τη μια η σημαντική υστέρηση που καταγράφεται στις πωλήσεις των λιανεμπορικών αλυσίδων λόγω της γενικότερης ύφεσης και από την άλλη η αδυναμία της Μαρινόπουλος να επανακτήσει τη χαμένη της πελατεία –τουλάχιστον στο βαθμό που θα επιθυμούσε- έχουν δημιουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστερήσεις στο πλάνο αποπληρωμής των οφειλών.

Ήδη αρκετοί προμηθευτές της Μαρινόπουλος μετά την πρώτη δόση που έλαβαν βρίσκονται στο «περίμενε», αφού εισέπραξαν είτε μικρότερα ποσά από ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου, γεγονός που αυξάνει την αγωνία για την επόμενη μέρα και διαλύει το κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο ήθελε να οικοδομήσει η αλυσίδα με τους προμηθευτές.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η κατάσταση επείγει, καθώς εάν δεν βρεθεί λύση άμεσα για τη Μαρινόπουλος ο κίνδυνος για το μέλλον των 13.000 εργαζομένων της εταιρείας αλλά και των 1.500 μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει η αλυσίδα είναι μεγάλος.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα και σίγουρα πριν την Παρασκευή θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και τι πρόκειται να γίνει με την αλυσίδα, επισημαίνεται από παράγοντες του λιανεμπορίου, ενώ δεν αποκλείεται και υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης για προστασία από τους πιστωτές της.

Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία του Μαρινόπουλου με τις τράπεζες, η οποία προβλέπει νέα χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού του, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: μία άμεσα (έχουν εκταμιευτεί περί τα 75 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαρτίου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες) και μία βραχυπρόθεσμα, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη για τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα μεταβιβασθούν τα 33 hypermarket του Μαρινόπουλου. Ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός του Μαρινόπουλου προβλέπεται να αναδιαρθρωθεί σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Από την πλευρά της Σκλαβενίτης αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν νεώτερα για τη σύσταση της κοινής εταιρείας, καθώς αναμένεται η γνωστοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο βάζει προς το παρόν στην άκρη τα σενάρια να αναλάβει το ρόλο του «στρατηγικού επενδυτή», ο οποίος θα πάρει τον έλεγχο όλης της ετειρείας Μαρινόπουλος και των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα.