Οικονομία

Στρατούλης: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προπομπός κατεδάφισης του κατώτατου μισθού

Στρατούλης: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προπομπός κατεδάφισης του κατώτατου μισθού
Προπομπό της νέας κατεδάφισης κατώτατου μισθού, εργασιακών σχέσεων, απεργιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο κ. Δημήτρης Στρατούλης.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά το μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ τονίζει ότι «η επιτροπή αυτή, με βάση ρητή πρόβλεψη του 3ου μνημονίου, έχει αναλάβει να γνωμοδοτήσει υπέρ των απαιτήσεων των δανειστών, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, χορήγηση δικαιώματος ανταπεργίας στις επιχειρήσεις, κατάργηση των ήδη παγωμένων τριετιών, αλλά και των υπολοίπων επιδομάτων, που υπολογίζονται επί του κατώτατου μισθού».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «η διεθνής 8μελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που επισκέπτεται από σήμερα τη χώρα μας, είναι ο προπομπός της νέας εργασιακής κατεδάφισης, που προωθούν δανειστές και κυβέρνηση με τη 2η αξιολόγηση του Φθινοπώρου».

Το γεγονός ότι κανείς από τους γνωστούς εργατολόγους της χώρας, δεν αποδέχτηκε τη συμμετοχή του σε αυτή την επιτροπή, ερμηνεύεται από τον κ. Στρατούλη, ως επιλογή επειδή «δεν θέλουν να έχουν συνενοχή για τη νέα κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Επίσης, ο ένας και μόνο Έλληνας που συμμετέχει ορίστηκε την τελευταία στιγμή με υπόδειξη του εκπροσώπου των δανειστών κυρίου Κοστέλο. Ο πρόεδρος είναι ο Ολλανδός ο Jan Van Ours και την Ελλάδα την εκπροσωπούν δύο Γερμανοί, οι Gerhard Bosch και Wolfang Daubler. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας για τον προωθούμενο αντεργατικό μνημονιακό σχεδιασμό δανειστών και κυβέρνησης».

Κατά τον κ. Στρατούλη «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι διαμορφώνει κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά, έχουν τόση αξία, όση είχαν και οι αντίστοιχες κόκκινες γραμμές τους για τις συντάξεις, οι οποίες αποδείχτηκαν ότι ήταν κάστρα χτισμένα στην άμμο, που κατέρρευσαν με το «πρώτο φύσημα του ανέμου», δηλαδή τις πιέσεις των δανειστών. Έτσι θα γίνει και για τα εργασιακά, αφού οι δανειστές γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει, ούτε θέλει να έχει, εναλλακτική πρόταση στα μνημόνια της φτώχειας και της υποτέλειας, καθώς και ότι θα υποχωρήσει ακόμα και στις πιο ακραίες και αποικιοκρατικές απαιτήσεις τους».