Οικονομία

ΟΑΕΕ: Διπλοσυνταξιούχοι όσοι λαμβάνουν χορηγία βουλευτή ή δημάρχου

ΟΑΕΕ: Διπλοσυνταξιούχοι όσοι λαμβάνουν χορηγία βουλευτή ή δημάρχου
Ως διπλοσυνταξιούχοι θα λογίζονται στο εξής οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που λαμβάνουν χορηγία βουλευτή, δημάρχου ή προέδρου Κοινότητας και έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους από 1/1/1995 και εφεξής.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού, στο εξής η χορηγία αυτή αποτελεί σύνταξη και προκειμένου για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης από τον Οργανισμό θα απαιτούνται αυξημένες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις (αρθ.47 Ν.2084/1992, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα).

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους χορηγία λαμβάνουν όσοι διετέλεσαν βουλευτές, νομάρχες και πρόεδροι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Στο εξής, η χορηγία αυτή θα αντιμετωπίζεται ως σύνταξη Δημοσίου.

Ως εκ τούτου, τα εν λόγω πρόσωπα που λαμβάνουν τις ανωτέρω χορηγίες- συντάξεις από το Δημόσιο και έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους από 1/1/1995 και εφεξής, εμπίπτουν στις διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων που προβλέπουν αυξημένες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, για τους διπλοσυνταξιούχους απαιτούνται αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως εξής:
- Ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας και 20 έτη (πλήρες ποσό) ή 16 έτη ασφάλισης (μειωμένο ποσό) ως 31-12-2012, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το οποίο μπορούν να ασκήσουν οποτεδήποτε, χωρίς να παρασύρονται σε μεγαλύτερο όριο ηλικίας. Συνυπολογισμός αναγνωριζόμενων χρόνων δεν επιτρέπεται.
- Ασφαλισμένοι όμως που δεν συμπληρώνουν και τις δύο προϋποθέσεις ως την ημερομηνία αυτή, θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
- Εξαίρεση από τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω Γήρατος, αποτελεί η περίπτωση της άσκησης του δεύτερου δικαιώματος (υποβολή αιτήματος) ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα.
Δύναται να θεμελιωθεί δικαίωμα δεύτερης σύνταξης με αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας σε ήδη συνταξιούχο λόγω αναπηρίας με 67% ανατομοφυσιολογική βλάβη, εφόσον δεν έχει αναγνωριστεί στρατιωτική υπηρεσία για την θεμελίωση των προϋποθέσεων για την πρώτη σύνταξη.