Πολιτική

«Πάρτι» ερωτήσεων στην ΚΟ της ΝΔ - Μετά τους «11» ήρθαν οι «8»

«Πάρτι» ερωτήσεων στην ΚΟ της ΝΔ - Μετά τους «11» ήρθαν οι «8»
... και όλα αυτά δύο μόλις 24ωρα πριν την εορταστική εκδήλωση στην Ρηγίλλης.

Μία ημέρα πριν τον επετειακό εορτασμό έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος, στην Ρηγίλλης, για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, το... «πάρτι» ερωτήσεων προς υπουργούς καλά κρατεί στους κόλπους της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τον ρυθμό, μετά τους «11» που απευθυνόμενοι στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, έθεσαν ζήτημα διορθωτικών κινήσεων στην κυβερνητική πολιτική για τα «κόκκινα δάνεια», δίνουν από χθες άλλοι οκτώ βουλευτές της ΝΔ, με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν με θέμα την επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη και των συνταξιούχων που πληρούν τα ίδια κριτήρια με τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

...Δύο μόλις 24ωρα πριν την εορταστική εκδήλωση στην Ρηγίλλης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα το γεγονός ότι επέλεξαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση δύο μόλις 24ωρα πριν την εορταστική εκδήλωση στην Ρηγίλλης, η οποία προβάλλεται και από την ίδια την γαλάζια ηγεσία ως ένας σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια για συσπείρωση στο εσωτερικό της ΝΔ. Ταυτόχρονα όμως και το ότι απευθύνονται στη Νίκη Κεραμέως, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ενημερώσει αναλυτικά τους γαλάζιους βουλευτές για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει προγραμματισμένη αντίστοιχη ενημέρωση των μελών της ΚΟ της ΝΔ, σήμερα το απόγευμα.

Μετά την ερώτηση που κατέθεσαν 8 μέλη της ΚΟ, ο συνολικός αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που έχουν συνυπογράψει τις δύο διαφορετικές ερωτήσεις προς υπουργούς, ανέρχεται σε 18.

Πρόκειται για τους Μίλτο Χρυσόμαλλη, Γιάννη Ανδριανό, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Χαράλαμπο Αθανασίου, Δημήτρη Καλογερόπουλο, Γιώργο Καρασμάνη και Γιάννη Πασχαλίδη, ενώ την προηγούμενη για τα «κόκκινα δάνεια» είχαν συνυπογράψει οι Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος , Ευρυπίδης Στυλιαvίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Μάριος Σαλμάς που διεγράφη στην συνέχεια για λόγους που το Μέγαρο Μαξίμου αποσυνδέει πάντως από την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης.

Κοινό χαρακτηριστικό των 18 βουλευτών είναι ότι όλοι- πλην του Νικήτα Κακλαμάνη- δεν είχαν υπερψηφίσει και το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο (οι 13 τον είχαν καταψηφίσει, οι 4 απείχαν).

Υποβαθμίζει εσωκομματικό αντίκτυπο το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει πάντως να προσπαθεί να υποβαθμίσει τον εσωκομματικό αντίκτυπο των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και επιχειρεί να καλύψει την πολιτική ουσία και το μήνυμα που εκπέμπεται από τους βουλευτές της ΝΔ, επικαλούμενο τις 6.000 ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από γαλάζιους βουλευτές από το 2019 μέχρι σήμερα.

Η ουσιαστική πολιτική διαφορά βέβαια- την οποία προσπαθεί να παραβλέψει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος- είναι ότι το πολιτικό περιβάλλον σήμερα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Και οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έρχονται σε συνέχεια της κριτικής που είχαν ασκήσει δεκάδες βουλευτές της ΝΔ κατά την συνεδρίαση του περασμένου Ιουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην σκιά της εκλογικής υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος από το 41% στο 28%. Στην διάρκειά της είχε προαναγγελθεί επί της ουσίας ο διαφορετικός ρόλος που θα διεκδικεί από δω και πέρα η ΚΟ της ΝΔ για την συνδιαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, πρωτίστως όσον αφορά την κοινωνική της διάσταση.

Η προειδοποίηση ότι «το μένουμε σπίτι τελείωσε», είναι χαρακτηριστική της νέας φάσης που σηματοδότησε και για τους γαλάζιους βουλευτές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το νέο «αντάρτικο» στην ΚΟ δεν συνιστά πάντως την μόνη σκιά ενόψει της αυριανής εορταστικής εκδήλωσης στην Ρηγίλλης, καθώς όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και σε ενδεχόμενες απουσίες όχι μόνο των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή τους οποίους προσκάλεσε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και γαλάζιων βουλευτών.