Οικονομία

Εις υγείαν του κράτους το 45% της τιμής της μπίρας

Εις υγείαν του κράτους το 45% της τιμής της μπίρας Εις υγείαν του κράτους το 45% της τιμής της μπίρας
Της Ξανθής Γούναρη Tο 443% φθάνουν οι πέντε διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπίρα από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλη Μηνά, ο οποίος υποστήριξε ότι η επίπτωση της τελευταίας αύξησης του ΕΦΚ από την 1η Ιουνίου, δεν επηρεάζει μόνον το leader της αγοράς (το μερίδιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά αγγίζει το 53%) αλλά το σύνολο του κλάδου.

Σε μία πτωτική αγορά («χάνεται» 2% ανά έτος μέσα στην τελευταία πενταετία), το ποσοστό φορολογίας (ΕΦΚ & ΦΠΑ) επί του προϊόντος (φιάλη 500 ml) αγγίζει πλέον το 45% από 36% πριν και η τελική τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 16% αυξημένη, την οποία «δεν δύναται να απορροφήσει» η εταιρία δεδομένων των ασφυκτικών περιθωρίων της.

Σε ότι αφορά στην εκκρεμούσα υπόθεση του προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, ο Ζωούλης Μηνά ανέφερε ότι «εξαντλούμε όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια άδικη και αβάσιμη κατηγορία» και ότι η εταιρεία σέβεται πλήρως τις διαδικασίες, τόσο στα διοικητικά δικαστήρια όσο και στα ποινικά -όπου έχει ασκηθεί δίωξη κατά της εταιρίας για την υπόθεση νόθευσης του ανταγωνισμού με βάση το πόρισμα της Ε.Α.- χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.

Σημείωσε παρ’ όλα αυτά ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων που διαμορφώνονται σήμερα στα 14,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,1%, θα μετατραπούν σε ζημιές ύψους 16,8 εκατ. ευρώ εάν το πρόστιμο πληρωθεί.
Ωστόσο αυτό δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για το τριετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό.