Οικονομία

Ώς τις 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα συμβατικών κλινών

Ώς τις 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα συμβατικών κλινών
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα συμβατικών κλινών έχουν φορείς - Φιλανθρωπικά Ιδρύματα που κατά τις καταστατικές τους διατάξεις παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στον τομέα προστασίας απόρων ανασφάλιστων ηλικιωμένων ατόμων και χρονίως πασχόντων (ΑμεΑ).

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας για τις περιπτώσεις αυτές που αποδεδειγμένα χρήζουν περίθαλψης σε δομές κλειστής φροντίδας και δεν δύνανται να εξυπηρετηθούν από προνοιακούς φορείς του δημοσίου είτε λόγω ανυπαρξίας αυτών είτε λόγω ανεπάρκειας θέσεων στην περιφέρεια της μόνιμης κατοικίας τους, δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων.

Ειδικά για τη φετινή χρονιά, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος παρέχοντας υπηρεσίες στους δικαιούχους, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, έως τις 14 Ιουλίου, εφόσον είναι ειδικώς πιστοποιημένοι ως φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η δαπάνη που θα ανακύψει θα καλυφθεί από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με χρηματοδότηση της οικείας Περιφέρειας.

Σύμφωνα με ΚΥΑ του 2009 (23/4), η ημερήσια κατ’ άτομο αποζημίωση για κάθε συμβατική κλίνη ορίζεται στο ποσό των 7 ευρώ ημερησίως για τους αυτοεξυπηρετούμενους και των11 ευρώ για τους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες.

Οι φορείς με τους οποίους θα συμβληθεί το Υπουργείο, θα αποζημιωθούν με βάση το ανωτέρω ποσό για τον αριθμό των δικαιούχων που θα φιλοξενήσουν και μόνο για τις ημέρες φιλοξενίας αυτών κατά το διάστημα ισχύος της σύμβασης, ήτοι από υπογραφής της έως τη λήξη του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τη σχετική βεβαίωση που συντάσσει ο κοινωνικός σύμβουλος της οικείας περιφέρειας. Η αποζημίωση καταβάλλεται στο Ίδρυμα στο τέλος του οικονομικού έτους μετά από την έγκαιρη υποβολή στην οικεία Περιφέρεια των απαιτούμενων παραστατικών.

Οι συμβαλλόμενοι φορείς υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας κάθε περιθαλπόμενου σε συμβατική κλίνη, όπως ενδεικτικά περιγράφονται κατωτέρω:

- Υγιεινή και επαρκή διατροφή ανάλογη με την κατάσταση της υγείας του.
- Συνεχή φροντίδα για την ατομική καθαριότητά του.
- Τακτική ιατρική παρακολούθηση, καθώς και έγκαιρη και κατάλληλη για κάθε περιθαλπόμενο ιατροφαρμακευτική βοήθεια και πρόσκαιρη νοσηλεία. Η τελευταία αυτή περιορίζεται στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και τη μέριμνα για την έγκαιρη εισαγωγή στο ενδεδειγμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
- Δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και αυτοπροστασίας με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων διευκόλυνσης των περιθαλπόμενων (χειρολαβές, περιπατητήρες κλπ.).
- Απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική βοήθεια ανάλογα με την ηλικία, κατάσταση και περίπτωση του κάθε περιθαλπόμενου.
- Φυσικοθεραπεία με την εφαρμογή απλών φυσιοθεραπευτικών ή κινησιοθεραπευτικών μεθόδων, με σκοπό τη βελτίωση των δυνατοτήτων αυτοεξυπηρέτησής τους, εφόσον αυτή κρίνεται επιστημονικά εφικτή.
- Δυνατότητα άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων και συμμετοχή, εφόσον το επιτρέπει η κατάστασή τους σε πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δικαιούχους, πραγματοποιούνται τακτικοί ή έκτακτοι επιτόπιοι έλεγχοι από τον κοινωνικό σύμβουλο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφέρειας, και συντάσσεται σχετική έκθεση αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την τήρηση των όρων της σύμβασης.

Για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Προστασίας Οικογένειας και Δ/νση Προστασίας ΑμεΑ) της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αίτηση συμμετοχής η οποία θα συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση συμμετοχής υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα στην οποία θα προσδιορίζεται ο αριθμός των δεσμευόμενων από το δημόσιο κλινών συνολικά και ανά κατηγορία (αυτοεξυπηρετούμενων/μη αυτοεξυπηρετούμενων).

2. Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κατά τις διατάξεις του Ν.2345/1995 «Οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασία από φορείς κοινωνικής πρόνοιας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 213/Α΄/1995).

3. Ειδική πιστοποίηση του ΝΠΙΔ ως φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ισχύ κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.2646/1998 (ΦΕΚ 236/Α΄/1998).

4. Συστατική πράξη του φορέα.

5. Απόφαση του αρμόδιου οργάνου στην οποία να αναφέρονται:
α) Η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα.
β) Ο ορισμός του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα, που έχει το δικαίωμα για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και την υπογραφή της σύμβασης.
γ) Η διάρκεια της θητείας του ΔΣ.

6. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του νόμιμου εκπροσώπου.

7. Πιστοποιητικά αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, έκδοσης του τελευταίου τριμήνου ή τουλάχιστον εν ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, από τα οποία να προκύπτει ότι ο φορέας δεν έχει λυθεί, δεν τελεί υπό πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση ή άλλη ανάλογη κατάσταση και επίσης δεν έχει κινηθεί διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση ή ανάλογη διαδικασία.

Οι αιτήσεις συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθενται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ή αποστέλλονται με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29, ΤΚ 10110, Αθήνα), σε σφραγισμένο φάκελο στον οποίο θα αναγράφεται εξωτερικά η ένδειξη «Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του προγράμματος συμβατικών κλινών έτους 2016». Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ορίζεται η 14η Ιουλίου 2016.

Σημειώνεται ότι ως αποδεικτικό της έγκαιρης κατάθεσης λαμβάνεται μόνο η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όχι η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς.

Για τους φορείς που από τη διαδικασία ελέγχου προκύπτει ότι πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, εκδίδεται απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία εγκρίνεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και αυτών για την υλοποίηση του προγράμματος, και ορίζεται ο αριθμός των δεσμευόμενων από το δημόσιο κλινών ανά φορέα.

Η εν λόγω Απόφαση κοινοποιείται στους φορείς των οποίων η συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος εγκρίθηκε, στους αποκλειόμενους δε από το πρόγραμμα φορείς αποστέλλεται για ενημέρωσή τους επιστολή, στην οποία προσδιορίζονται οι συγκεκριμένοι λόγοι αποκλεισμού τους από τη σχετική διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι φορείς μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από την ιστοσελίδα τουΥπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr) και του προγράμματος Διαύγεια (https://diavgeia.gov.gr). Επίσης, πληροφορίες θα δίνονται από τη Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας καθώς και την Διεύθυνση Προστασίας ΑμεΑ του ίδιου υπουργείου στα τηλέφωνα 210.5281177-9 και 210.5281120 αντίστοιχα.