Οικονομία

Έβαλαν ξανά στον "πάγο" τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής!

Έβαλαν ξανά στον "πάγο" τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής! Έβαλαν ξανά στον "πάγο" τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής!
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Αφήνουν εν μέσω θέρους ανεξέλεγκτα τα φαινόμενα της μη έκδοσης αποδείξεων στις τουριστικές περιοχές της χώρας - Χαράς ευαγγέλια για τους φοροφυγάδες που κάνουν πάρτι υπεξαιρώντας εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος.  

Δίνουν προτεραιότητα στην άμεση ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και αναβάλλουν για μετά τον Ιούλιο τις ρυθμίσεις για την επαναφορά των προστίμων σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το σύστημα ΤΑXIS και τη θέσπιση κινήτρων για τη διενέργεια συναλλαγών με "πλαστικό" και "ηλεκτρονικό χρήμα".

Στο βωμό του κομματικού συμφέροντος αποφάσισε να θυσιάσει η κυβέρνηση την ομαλή πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, καθώς επέλεξε ξαφνικά να δώσει προτεραιότητα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και να καθυστερήσει κι άλλο, για πολλές ακόμη εβδομάδες, την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση των - εξαγγελθέντων ήδη εδώ και πολλούς μήνες – νομοσχεδίων με τα νέα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Την ώρα που τα κυκλώματα των φοροφυγάδων κάνουν «πάρτι» εν μέσω θέρους σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, υπεξαιρώντας καθημερινά πολλά εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, με το να μην εκδίδουν αποδείξεις, εκμεταλλευόμενα την πρωτοφανή γκάφα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να καταργήσει από τον περασμένο Οκτώβριο τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονταν για τη συγκεκριμένη παράβαση, το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προτίμησε να αναβάλει για μετά τον Ιούλιο την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση των νομοσχεδίων με τα - πολλάκις εξαγγελθέντα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη - νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής! Πρόκειται όμως για μέτρα κατεπείγοντα, αναγκαία να εφαρμοστούν άμεσα, για την διασφάλιση των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού. Μάλιστα τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά είναι έτοιμα από τις αρχές του έτους αλλά η κατάθεσή τους και η ψήφισή τους από τη Βουλή συνεχώς αναβάλλεται από την κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

1) Επαναφορά των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων. Δηλαδή για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο που διαπιστώνεται μετά από επιτόπιο έλεγχο ότι δεν έχει εκδοθεί θα επιβάλλεται στον παραβάτη αυτοτελές πρόστιμο το οποίο έχει προταθεί να διαμορφωθεί μεταξύ 100 και 300 ευρώ.

2) Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου Οικονομικών με σκοπό την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.) στο σύστημα ΤΑΧΙS, ώστε οι φορολογικές αρχές να παρακολουθούν με on line συνδέσεις σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές όλων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Η σχετική τροπολογία μαζί με την αιτιολογική έκθεση, όπως ήδη έχουν αποκαλύψει τα dikaiologitika.gr, είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο, όμως δεν βρέθηκε ακόμη … χώρος για να περιληφθεί σε κάποιο από τα δεκάδες νομοσχέδια που έχουν πάρει ήδη το δρόμο για τη Βουλή. Ακόμη όμως κι αν η σημαντική αυτή ρύθμιση περιληφθεί τελικά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού, θα χρειαστεί πλέον να περάσει πάνω από 1,5 μήνας μέχρι να ψηφιστεί και αρκετοί ακόμη μήνες μέχρι να αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή, καθώς αυτή τη στιγμή προέχει για την κυβέρνηση ο … εκλογικός νόμος, ενώ και η ίδια η εφαρμογή της ρύθμισης προϋποθέτει την έκδοση ενός πλήθους εφαρμοστικών αποφάσεων.

3) Επέκταση της χρήσης του «πλαστικού» και του «ηλεκτρονικού χρήματος» στις περισσότερες συναλλαγές μέσω της παροχής ισχυρών κινήτρων προς τους φορολογούμενους. Οι ρυθμίσεις για τα κίνητρα αυτά έχουν ετοιμαστεί εδώ και τουλάχιστον 7 μήνες, από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά η προώθησή του στη Βουλή «πάγωσε», λόγω της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για την οριστικοποίηση των νέων επαχθών δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2016-2018 και το κλείσιμο της αξιολόγησης της υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ. Τώρα όμως που τελείωσε η διαπραγμάτευση δεν υπάρχει πλέον καμία σοβαρή δικαιολογία για την μη κατάθεση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων στη Βουλή. Βεβαίως, για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι δικαιολογία υπάρχει: προέχει η πολιτική διάσωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!

Οι ρυθμίσεις για τα κίνητρα χρήσης «πλαστικού» και «ηλεκτρονικού  χρήματος», με τις τόσες αναβολές που έχουν πάρει, μετατίθενται πλέον για το 2017. Σύμφωνα με αυτές, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα. Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο  και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέλθει στο 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ.

Για το 2016 είχε προβλεφθεί μεταβατική περίοδος κατά την οποία η κάλυψη του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά. Για τις δαπάνες που εξοφλούνται με μετρητά η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.

Αντιθέτως, για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν θα απαιτείτο να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις. Κι αυτό διότι οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking.

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του αποφάσισαν να καθυστερήσουν κι άλλο την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση των τριών παραπάνω σημαντικών μέτρων, καθώς θεώρησαν προφανώς ότι αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και άμεσης προτεραιότητας – όχι η θωράκιση των συμφερόντων του Δημοσίου μέσω της άμεσης εφαρμογής αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά - η διασφάλιση των συμφερόντων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. μέσω της άμεσης προώθησης για ψήφιση από τη Βουλή των ρυθμίσεων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι οποίες έχουν ήδη διαμορφωθεί ώστε να λειτουργήσουν μελλοντικά προς όφελος του κυβερνόντος κόμματος.

Δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ προτίμησαν να αφήσουν ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα των φοροφυγάδων σχεδόν όλο το καλοκαίρι, με το να μην πάρουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν την είσπραξη των φορολογικών εσόδων που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Επέλεξαν να διασφαλίσουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα με το να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην προώθηση διατάξεων που θα αποτρέπουν στις επόμενες εκλογές τον σχηματισμό μιας άλλης μη φιλικής τους κυβέρνησης, βάζοντας στην άκρη την επίλυση του μείζονος θέματος που έχει ανακύψει με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις οποίες έχουν προσλάβει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στην αγορά. Με την επιλογή τους αυτή όμως αφήνουν εκτεθειμένους εκατομμύρια άλλους νομοταγείς πολίτες, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» η οποία θα έχει ως συνέπεια την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων, όπως οι περικοπές των αποδοχών και οι αυξήσεις στους συντελεστές της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας!