Οικονομία

ΟΑΕΕ: Ρύθμιση για τους πληγέντες στην Πελοπόννησο από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου

ΟΑΕΕ: Ρύθμιση για τους πληγέντες στην Πελοπόννησο από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου
Τη διαδικασία έναρξης ευνοϊκής ρύθμισης γι' ασφαλισμένους – ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα της 21ης και 22ας Οκτωβρίου 2015 σε συγκεκριμένες περιοχές εντός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ειδικά στην Πελοπόννησο, περιγράφει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΟΑΕΕ.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση πάγιων διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες:

- Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενόμενης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

- Κεφαλαιοποιούνται οι τρέχουσες και καθυστερούμενες εισφορές, μέχρι το τέλος του προηγούμενου, της φυσικής καταστροφής, μήνα.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι πιο κάτω ασφαλιστικές εισφορές:

- Τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές 6 μηνών, αρχής γενόμενης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσαυξήσεων.

- Καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, μετά των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Οφειλές ασφαλισμένων που έχουν ρυθμιστεί με άλλες διατάξεις μπορούν να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής, προσαυξημένο με τις επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν σε αυτό κατά τον προηγούμενο της καταστροφής μήνα.

Τυχόν ευεργετήματα που είχαν παρασχεθεί, μέσω των ειδικών διατάξεων, δεν χάνονται ως προς το μέρος της οφειλής που έχει εξοφληθεί (π.χ. εκπτώσεις).
Για την ένταξη στη ρύθμιση (αναστολής) τρεχουσών εισφορών δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η οριοθέτηση των περιοχών, όπως έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αφορά τα εξής σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:
1. Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας
Δήμος Δυτικής Αχαΐας:
• Τοπική Κοινότητα (Τ.Κ.) Μετοχίου, Λακόπετρας της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Λαρισού,
• Τ.Κ. Λιμνοχωρίου της Δ.Ε. Μόμβρης.

2. Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης:
• Δ.Κ. Βάρδας, οι Τ.Κ. Καπελέτου, Κουρτεσίου και Μανολάδος της Δ.Ε. Βουπρασιάς.
• Δ.Κ. Λεχαινών και η Τ.Κ. Αρετής της Δ.Ε. Λεχαινών.
• Οι Τ.Κ. Νεοχωρίου, Κυλλήνης και Κάτω Παναγιάς της Δ.Ε. Κάστρου - Κυλλήνης.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπάγονται ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης. Επίσης, στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

- Ως μήνας έναρξης του εξαμήνου αναστολής ορίζεται ο μήνας κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (01.10.2015).

- Είναι υποχρεωτική η καταβολή τρεχουσών εισφορών από τη λήξη της περιόδου αναστολής και έως το τέλος της ρύθμισης.

- Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου αναστολής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως το τέλος κάθε μήνα που ακολουθεί.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης μετά την λήξη της περιόδου αναστολής θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι απαιτητές εισφορές και δόσεις (μετά την περίοδο αναστολής), με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις.