Οικονομία

Η Deutsche Bank ζητά Ευρωπαικό ταμείο διάσωσης τραπεζών

Η Deutsche Bank ζητά Ευρωπαικό ταμείο διάσωσης τραπεζών Η Deutsche Bank ζητά Ευρωπαικό ταμείο διάσωσης τραπεζών
O επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει ένα ταμείο διάσωσης 150 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη σύσταση ενός μεγαλύτερου προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο Ντάβιντ Φόλκερτς - Λαντάου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Παρακολουθούμε τη μία κρίση μετά την άλλη και δύσκολα μπορώ, χωρίς ιδιαίτερη φαντασία, να διακρίνω προοπτικές ανάπτυξης οπουδήποτε», δήλωσε ο Φόλκερτς - Λαντάου, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Ιταλία, όπου οι τράπεζες έχουν «κόκκινα» δάνεια 350 δις ευρώ και τα ποσοστά του χρέους αυξάνονται. «Πιθανόν, αυτό θα είναι μόνο το κατώτερο όριο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι χαμηλές τιμές των μετοχών τους καθιστούν δύσκολο για τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα.

«Βλέπουμε τη μια κρίση μετά την άλλη και δεν μπορώ, χωρίς καμία δόση φαντασίας, να δω πουθενά προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι θέλει ειδική παρακολούθηση εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

NETWORK