Οικονομία

Πως θα λειτουργεί το Συμβούλιο προσλήψεων - κρίσεων στο ΕΣΥ

Πως θα λειτουργεί το Συμβούλιο προσλήψεων - κρίσεων στο ΕΣΥ Πως θα λειτουργεί το Συμβούλιο προσλήψεων - κρίσεων στο ΕΣΥ
Με απόφαση του υπουργείου Υγείας ορίζεται τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία λήψης απόφασης των Συμβουλίων Προσλήψεων Κρίσεων με ανοιχτές προκηρύξεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. των νοσοκομείων

Η αίτηση - δήλωση κάθε υποψηφίου με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλεται εις τριπλούν, στο νοσοκομείο που έχει προκηρύξει τη θέση, εντός της ορισθείσας από την προκήρυξη προθεσμίας. Αιτήσεις - δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας, δεν γίνονται δεκτές.

Η αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου ελέγχει τα υποβληθέντα από κάθε υποψήφιο δικαιολογητικά, συντάσσει κατάσταση με τους υποψηφίους ανά θέση και διαβιβάζει τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά στη Γραμματεία του αρμόδιου για την κρίση Συμβουλίου, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Σε περίπτωση που διαπιστώσει την έλλειψη κάποιου δικαιολογητικού, το επισημαίνει στο αρμόδιο για την κρίση Συμβούλιο.

Αποστολή δικαιολογητικών στους εισηγητές
α. Με ευθύνη της γραμματείας κάθε Συμβουλίου καταρτίζεται κατάσταση με τους υποψήφιους για κάθε θέση ιατρούς ή οδοντιάτρους, η οποία τίθεται υπόψη του Προέδρου του Συμβουλίου.
β. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων αποστέλλονται, στους εισηγητές με απόδειξη, με έγγραφο που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου.
γ. Η διαδικασία που περιγράφεται στις παραπάνω παραγράφους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) ημέρες.

Σύνταξη και προθεσμία κατάθεσης εισηγητικών εκθέσεων

Οι εισηγητές οφείλουν, το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτούς των φακέλων των υποψηφίων ή άλλως σε ένα (1) μήνα το αργότερο από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, να καταθέσουν στη Γραμματεία του Συμβουλίου τις εισηγήσεις τους, όπως προβλέπει η σχετική προκήρυξη. Για την ολοκλήρωση των εισηγήσεων τους δικαιούνται ειδικής άδειας, η οποία δεν προσμετράται στις υπόλοιπες άδειες που δικαιούνται οι ιατροί του ΕΣΥ, τριών (3) εργασίμων ημερών εάν πρόκειται να καταρτίσουν εισηγήσεις για μέχρι δέκα (10) υποψηφιότητες, ενώ για κάθε πέντε (5) επιπλέον υποψηφιότητες, προστίθεται μια (1) επιπλέον ημέρα άδειας.

Οι εισηγητές προβαίνουν στην συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που ορίζονται στις διατάξεις . Εφόσον διαπιστώσουν την έλλειψη συγκεκριμένων τυπικών δικαιολογητικών, οφείλουν να κάνουν ειδική μνεία στην εισήγηση τους και το Συμβούλιο να αποφασίσει την εξαίρεση των υποψηφίων αυτών από την κρίση.
Για την θεμελίωση των προτάσεων τους οι εισηγητές μπορούν να ζητήσουν από κάθε υποψήφιο να προσκομίσει ανάτυπο οποιασδήποτε εργασίας που αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, καθώς και οποιοδήποτε διευκρινιστικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο,
Τα προσόντα των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον συνέτρεχαν και είχαν υποβληθεί κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, πλην του ορίου ηλικίας για το οποίο ως ημερομηνία συμπλήρωσης λογίζεται η 31η Δεκεμβρίου του έτους εντός του οποίου ο υποψήφιος συμπληρώνει το απαιτούμενο για κάθε βαθμίδα όριο ηλικίας,
Προσόντα που αποκτήθηκαν ή συμπληρώθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών, δεν λαμβάνονται σε καμία περίπτωση υπόψη.
Η συμμετοχή των εισηγητών στο Συμβούλιο κρίσεων είναι υποχρεωτική και συνιστά υπηρεσιακό καθήκον, τυχόν δε αδικαιολόγητη άρνηση, επισύρει τις πειθαρχικές ποινές της επίπληξης ή του προστίμου.

Ενστάσεις επί των εισηγήσεων
Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κατάθεση των εισηγήσεων στην Γραμματεία του Συμβουλίου, αποστέλλεται με απόδειξη, αντίγραφο των εισηγήσεων σε όλους τους υποψηφίους.
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις επί των εισηγήσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση των εισηγήσεων σε αυτούς.
Οι εισηγητές υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως και αιτιολογημένα επί των ενστάσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών.