Οικονομία

Μπαλτάς για Ελληνικό: Να συνυπάρξουν αρμονικά επενδύσεις και πολιτιστική κληρονομιά

Μπαλτάς για Ελληνικό: Να συνυπάρξουν αρμονικά επενδύσεις και πολιτιστική κληρονομιά Μπαλτάς για Ελληνικό: Να συνυπάρξουν αρμονικά επενδύσεις και πολιτιστική κληρονομιά
«Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά. Υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Είναι σαν να μην ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται και να μην γνωρίζει τους νόμους βάσει των οποίων κινούνται τα ζητήματα που αφορούν σε επενδύσεις σε συνάρτηση με την πολιτιστική κληρονομιά. Επιλέγει να κάνει θόρυβο χωρίς λόγο», ανέφερε από την Κρήτη προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Επίσης, επισήμανε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά, και για αμοιβαίο όφελος, οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» και ότι «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, και έξω από τα όρια του οικοπέδου του Ελληνικού, είναι νομική υποχρέωση εν γνώσει των επενδυτών».

«Μια τέτοια κήρυξη δεν επηρεάζει σε τίποτα την επένδυση. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε την οικοδομική δραστηριότητα ούτε τη ζωή της πόλης. Το μόνο που συνεπάγεται η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια θεσμική γνωστοποίηση ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, συνεπώς πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όλων των έργων που εκτελούνται εντός της περιοχής που οριοθετείται. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά και στους επενδυτές, είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους. Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια. Ο θόρυβος είναι αντιπολιτευτικός και δεν στηρίζεται πουθενά», κατέληξε ο κ. Μπαλτάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Μπαλτά στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στην Έκθεση Κειμηλίων της Μονής, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο και τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη. Εκεί ξεναγήθηκε από τον αρχαιολόγο Κώστα Γιαπιτσόγλου στην Έκθεση Κειμηλίων της Μονής, η οποία στεγαζόταν από το 2006 στην ιστορική Τράπεζα της Μονής και μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο ισόγειο της Ν.Δ. πτέρυγας, ένα από τα παλιότερα τμήματα της.

Λίγο αργότερα, ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελεύθερνας, συνοδευόμενος από την κ. Τζιγκουνάκη και τον καθηγητή του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαο Σταμπολίδη.
Σήμερα στις 8 το απόγευμα ο υπουργός θα εγκαινιάσει την προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Παρέμβαση αρχαιοφυλάκων για Ελληνικό και πρόσθετη αμοιβή σε αυγουστιάτικες εκδηλώσεις

Ανακοίνωση για το θέμα που ανέκυψε με την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και της πρόσθετης αμοιβής των αρχαιοφυλάκων τις ημέρες των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Αναφερόμενη στο Ελληνικό, η Ένωση τόνισε πως παρακολουθεί «με έκπληξη τη σχετική φιλολογία που αναπτύσσεται σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό», γνωρίζοντας, όπως λένε, ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ εφαρμόζουν, ως οφείλουν, τον αρχαιολογικό νόμο. Παράλληλα, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους και στις υπηρεσίες, «οι οποίες δέχονται ανοίκειες επιθέσεις για την επιτέλεση του καθήκοντός τους».

Παράλληλα για το θέμα της πρόσθετης αμοιβής των αρχαιοφυλάκων τις ημέρες των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο τόνισε πως η Ένωση «συμμετέχει μέσω των μελών της Αρχαιοφυλάκων αφιλοκερδώς στην πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία», επισημαίνει ότι «η κίνηση αυτή καλής θέλησης δεν αναιρεί με κανέναν τρόπο το μόνιμο αίτημά μας για να διευθετηθεί οριστικά με Νομοθετική ρύθμιση, η πρόσθετη αμοιβή των εργαζομένων». Παράλληλα, χαρακτήρισαν το χρόνιο αυτό πρόβλημα, που ελπίζουν να λύσει η ηγεσία του ΥΠΠΟ, ως «χειρότερο και από τον Γόρδιο Δεσμό».