Οικονομία

Ισονομία ala cart και «δικαιοσύνη» με περικοπές συντάξεων για όλους

Ισονομία ala cart και «δικαιοσύνη» με περικοπές συντάξεων για όλους
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσπάθεια συγκάλυψης των έμμεσων περικοπών που επιβάλλονται στις συντάξιμες αποδοχές, λόγω επέκτασης του μέτρου επιβολής εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας.  

Κάνοντας μια ιδιότυπη και ala cart χρήση του όρου «ισονομία» εκτιμά ως άδικο να χορηγείται η συγκεκριμένη εισφορά μόνο από όσους λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη. Άρα, αυθαίρετα θεωρεί ότι είναι εξίσου δίκαιο να επεκτείνει την εισφορά αυτή και σε εκείνους που λαμβάνουν «δύο ή περισσότερες συντάξεις».

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επικεντρώνει την απάντησή του στη σημερινή ειδησεογραφία και στο σάλο που προκλήθηκε από το συγκεκριμένο νέο χαράτσι, στο γεγονός ότι η εισφορά θα επιβάλλεται «επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού, όχι επί του εικονικού, πολύ μεγαλύτερου ποσού της σύνταξης πριν από τις μνημονιακές περικοπές, όπως γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ».

Άρα, επιβάλλεται εισφορά, απλώς αυτό γίνεται με καλύτερους όρους, σε σχέση με το παρελθόν… Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει «στις περιπτώσεις όσων παίρνουν μία μόνο κύρια σύνταξη, τους πολύ περισσότερους δηλαδή, σε ΑΥΞΗΣΗ, όχι σε μείωση».

Τώρα, πώς γίνεται να υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις που αποδεικνύουν ότι διαστρεβλώνεται πλήρως η πραγματικότητα των περικοπών, από τους ίδιους τους κυβερνώντες που τις επιβάλλουν, είναι απορίας άξιο. Επίσης, χάνουν το νόημά τους οι λέξεις περί «γκαιμπελισμού, παραπληροφόρησης και γκρίζας προπαγάνδας», όταν προέρχονται από εκείνους που προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι μειώσεις συντάξεων εκείνες που πραγματοποιούνται σε «προνομιούχους» συνταξιούχους, δηλαδή, όσους λαμβάνουν περισσότερες από δύο συντάξεις.

Αλήθεια, αυτή η κατηγορία συνταξιούχων, δεν πλήρωσε εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού της βίου; Τις συντάξεις τις πήρε χαριστικά; Η απάντηση, για το περί «γκαιμπελισμού», αφήνεται στην κρίση των πολιτών, που θα υποστούν τελικά τις νέες, έμμεσες μειώσεις. Για να διαπιστωθεί τελικά, ποιοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να κάνουν το «άσπρο – μαύρο».