Οικονομία

Νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Αλλαγές στον πρόσφατο νόμο για το Ασφαλιστικό, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των θεσμών, αλλά επιβαρύνουν ξανά, συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για τροποποιήσεις που είχε ζητηθεί από τους θεσμούς να γίνουν και οι οποίες αφορούν την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, την εισφορά υπέρ υγείας που καταβάλλουν αγρότες και νέοι επιστήμονες και την έκπτωση για τα πλασματικά έτη, σε περίπτωση εξαγοράς για συνταξιοδότηση. Πιο συγκεκριμένα οι ξεχωριστές νομοθετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν τα εξής:

*Ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών: Απαίτηση των θεσμών ήταν οι περίπου 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, να μεταφερθούν από την ασφάλιση του ΟΓΑ, που είχαν έως τώρα, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Η τροποποίηση της σχετικής διάταξης επιβάρυνε κυρίως ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων, καφενείων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να ετοιμάζει διάταξη που θέτει ως όριο τη μεταβολή της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, όσους έχουν ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ενώ επικεντρώνεται μόνο στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Σημειώνεται ότι στον ΟΑΕΕ η ασφάλιση από την 1.1.2017 ανέρχεται στο 26,95%, ενώ στον ΟΓΑ ισχύουν μεταβατικές διατάξεις που ορίζουν ότι η ανάλογη αύξηση θα είναι τμηματική και θα ολοκληρωθεί το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ιδιοκτήτες καταλυμάτων είναι 2.029 ξενοδόχοι και 1.541 έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

*Εισφορές υγείας: Από την 1.1.17 καθορίζεται η συγκεκριμένη εισφορά στο 6,95% τόσο για αγρότες όσο και για νέους επιστήμονες. Διάταξη του νέου Ασφαλιστικού έδινε το δικαίωμα της σταδιακής αύξησης για την επόμενη πενταετία. Στο εξής, θα υπάρξει αύξηση εισφοράς και γι' αυτούς τους κλάδους επαγγελματιών, άμεσα από το νέο έτος, όπως επέβαλλαν οι θεσμοί.

*Πλασματικά έτη: Έως τώρα υπήρχε το δικαίωμα έκπτωσης 15% για όσους ασφαλισμένους επιθυμούσαν να κάνουν χρήση πλασματικών ετών ασφάλισης για να εξαγοράσουν έτη και να συνταξιοδοτηθούν. Στο εξής, η συγκεκριμένη έκπτωση είτε θα καταργηθεί, είτε θα περιοριστεί, κατ' επιταγήν των δανειστών της χώρας. Με τον τρόπο αυτό όμως υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη λύση για να συνταξιοδοτηθούν, ειδικά αν μπορούσαν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους σε ηλικία 62 χρόνων και με 40 έτη ασφάλισης, αξιοποιώντας 5-7 πλασματικά έτη ασφάλισης, μέσω εξαγοράς.