Οικονομία

Χριστοφιλοπούλου: Χωρίς προηγούμενο η εξαπάτηση των συνταξιούχων

Χριστοφιλοπούλου: Χωρίς προηγούμενο η εξαπάτηση των συνταξιούχων
Απόπειρα εξαπάτησης των συνταξιούχων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατήγγειλε η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η υπεύθυνη Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι συνολικά 1.080.000 συνταξιούχοι, δηλαδή το 40% του συνόλου, υπέστησαν περικοπές του εισοδήματός τους λόγω των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το στοιχείο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ δήλωσε ότι «μόνο το 10% των συνταξιούχων είχε μειώσεις στις συντάξεις του».

Ειδικότερα, η κα Χριστοφιλοπούλου παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία για τις εξής περικοπές:

- ΕΚΑΣ: 385.000 χάνουν επίδομα και οι 300.000 περίπου έως το τέλος του 2016, που η κυβέρνηση τους στέλνει στα συσσίτια.

- Επικουρικές: 260.000 συνταξιούχοι, είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%.

- ΜΤΠΥ: 285.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου είχαν μείωση μέχρι 63% στο μέρισμά τους από το ΜΤΠΥ.

- Νέοι συνταξιούχοι: 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας έχουν μέχρι 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου προσθέτει επίσης το σύνολο των 2.670.000 συνταξιούχων, οι οποίοι υπέστησαν επιπλέον μείωση από 2% μέχρι 6% στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, από την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη και την επέκταση της εισφοράς στο σύνολο των συντάξεων.

Η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε ότι με την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» για την οποία αισθάνεται υπερήφανος ο πρωθυπουργός, «οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια διαμορφώνονται σε επίπεδο 20% χαμηλότερο από το σημερινό. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας συνταξιούχος που να μην έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του, μέσα από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. Η δέσμευση ότι δήθεν δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις έχει την ίδια αξία με την αντίστοιχη “δέσμευση” για την καταβολή της 13ης σύνταξης που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας πριν από 2 χρόνια από τον ίδιο χώρο. Αντί της καταβολής της 13ης σύνταξης οι συνταξιούχοι είδαν να χάνεται μέχρι και το 1/3 του εισοδήματός τους μέσα σε 18 μήνες», κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου.