Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Εντείνεται η αδήλωτη εργασία και επιχειρηματικότητα

ΓΣΕΒΕΕ: Εντείνεται η αδήλωτη εργασία και επιχειρηματικότητα
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς στο συνέδριο του υπουργείου Εργασίας με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ζάππειο.

Στην εισήγησή του ο κ. Καββαθάς, επισήμανε ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι κοινωνικοί εταίροι δείχνουν ότι υποβαθμίζονται οι θέσεις απασχόλησης και εντείνεται η αδήλωτη εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαπιστώνεται πρωτοφανής κινητικότητα στην αγορά εργασίας αφού έχουν καταγραφεί περίπου 1 εκατ. προσλήψεις και 1 εκατ. απολύσεις ανά εξάμηνο.

Επίσης, καταγράφεται έξαρση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ «το 40% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης που δημιουργούνται είναι πλήρης και το υπόλοιπο 60% ελαστικές μορφές (μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής). Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προσδιορίζουν την μορφή που έχει πάρει η αγορά εργασίας και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις. Αυτό για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Το αντίθετο μάλιστα. Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει για ακόμα ένα εξάμηνο την εμβάθυνση της αποεπένδυσης. Οι επιχειρηματίες πλέον δεν επενδύουν ούτε και για την συντήρηση του εξοπλισμού τους».

Η ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει ότι για κάθε μια νέα θέση πλήρους μισθωτής απασχόλησης δημιουργούνται ταυτόχρονα δύο νέες θέσεις με καθεστώς ελαστικής μορφής απασχόλησης. Και αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, «είναι αποτέλεσμα της εκ των άνω μείωσης των μισθών, της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της υποβάθμισης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, της υπερφορολόγησης, της έλλειψης ρευστότητας και πρόσβασης σε χρηματοδότηση».

Εντύπωση προκαλεί επίσης και το στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Καββαθάς στο Συνέδριο, για την αδήλωτη επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για επιχειρηματίες που κλείνουν τα βιβλία τους, κλείνουν δηλαδή τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημαντικά προβλήματα σε σχέση με αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα επαγγέλματα της «βαλίτσας», όπως π.χ. οι κομμωτές (εκτιμάται ότι το 40% του κλάδου αυτού είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα). Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται και προφανώς δεν υπάρχει, και ενδεχόμενα είναι δύσκολο να υπάρξει, και κανένας έλεγχος.

Το αποτέλεσμα είναι η μεγέθυνση της παραοικονομίας, που εκτιμάται ότι αγγίζει το 35-40% του ΑΕΠ.

Έτσι εξηγείται απόλυτα το στοιχείο που έχει καταγράψει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και από το οποίο προκύπτει ότι τα τελευταία 8 χρόνια πάνω από 230.000 επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν με αποτέλεσμα την απώλεια 800.000 θέσεων απασχόλησης.

Από όλα αυτά τα στοιχεία, η ΓΣΕΒΕΕ καταλήγει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας για τρίτο συνεχές έτος. Αυτό σημαίνει ότι ή θα υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ή θα προκύψει απότομη κατάρρευσή της. Και δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά «τα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνηγορούν υπέρ της πρώτης ερμηνείας»…

Στις προτάσεις της Συνομοσπονδίας χαρακτηρίζεται ως «μια καλή αρχή» η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επισημαίνεται όμως ότι δεν φτάνει μόνο κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκτιμάται ότι ίσως «ένα διαρκές τριμερές όργανο (κυβέρνηση – εργοδότες – εργαζόμενοι) θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών».

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, που είναι υποστελεχωμένοι, ζητώντας να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση και να διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι στο εξής, θα είναι αντιπροσωπευτικοί και όχι δειγματοληπτικοί. Ο κ. Καββαθάς κατέληξε στην εισήγησή του ότι οι κοινωνικοί εταίροι βίωσαν την απαξίωση εν καιρώ κρίσης. Αποτελεί λοιπόν ζητούμενο εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι θεσμοί πράττουν άλλα, εντελώς αντίθετα από τις πολιτικές που ισχυρίζεται ότι υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε, «από τη μια, μιλούν για κοινωνικό κράτος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ευρωπαϊκό κεκτημένο και, από την άλλη, οι θεσμοί, όπως αυτοί εκπροσωπούνται, αρνούνται κάθε συζήτηση επί της ουσίας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καββαθάς σχολίασε: «Η εκτίμηση που έχουμε, σύμφωνα με αυτά που ακούμε, γιατί επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε, είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών με τους θεσμούς υπήρξε άρνηση και για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δηλαδή και για το “πάγωμα” των οφειλών στον ΟΑΕΕ και για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, που είναι δύο μέτρα τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ τα διεκδικεί εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί είναι μέτρα, τα οποία ίσως βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο, αυτές που άντεξαν τα επτά χρόνια της κρίσης».

Αναφερόμενος στους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ τόνισε ότι σε μία κοινωνία εντίμων οι υπογραφές που έχουν μπει από τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Γενεύη και τον Νοέμβριο του 2015 στην Αθήνα, δεν μπορούν να παρθούν πίσω από κανέναν από τους πέντε κοινωνικούς εταίρους. Δεν μπορεί ένας εκ των εταίρων με ένα δελτίο του Ινστιτούτου του να διαφοροποιείται από την επίσημη θέση που έχει εκφραστεί μεταξύ των πέντε προέδρων».