Πολιτική

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση οδικού χάρτη για νέα εκλογή προέδρου

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση οδικού χάρτη για νέα εκλογή προέδρου
Όσα θα περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον οδικό χάρτη για την πραγματοποίηση Εκτάκτου Συνεδρίου και την προσφυγή στη βάση για εκλογή νέου προέδρου θα αναζητήσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς στην Κουμουνδούρου να τάσσονται υπέρ όσο γίνεται μεγαλύτερων συναινέσεων επί των διαδικαστικών θεμάτων.

Δεν αποκλείεται η σημερινή συνεδρίαση του οργάνου να έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα και να χρειαστεί δεύτερη σύγκληση του πριν παραπεμφθεί το θέμα για οριστικές αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή το σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα στην ατζέντα της ΠΓ θα περιληφθούν τα εξής:

Δεν αποκλείεται να βρεθεί χρυσή τομή για το χρονοδιάγραμμα

Α) Οι ημερομηνίες για το Έκτακτο Συνέδριο και την εκλογή προέδρου από τη βάση, με τον Παύλο Πολάκη και τους Κασσελακικούς να θέλουν σφικτό χρονοδιάγραμμα και τους υπόλοιπους περισσότερο χρόνο και όχι fast track διαδικασίες. Πάντως, οι διαφορές δεν είναι απαραίτητα αγεφύρωτες, καθώς η ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθετείται, ανάλογα την άποψη, ανάμεσα στα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιτευχθεί σύγκληση. Άλλωστε, η νέα πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στην ΚΕ (87, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος κτλ) δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε πλειοψηφία στην ΠΓ, επομένως η αναζήτηση χρυσών τομών μοιάζει να είναι επιβεβλημένη.

Προετοιμασία ΔΕΘ

Β) Η προετοιμασία της παρουσίας του κόμματος στη ΔΕΘ το ερχόμενο σαββατοκύριακο, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Παππά.

Αλλαγή της φρουράς Κασσελάκη σε θέσεις κλειδιά

Γ) Το ζήτημα της αλλαγής προσώπων σε ορισμένες προσωπαγείς θέσεις που έχουν στελεχωθεί από επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν είναι πλέον πρόεδρος. Αυτό το θέμα θα τεθεί από την πλευρά των 87, επίσης όμως με συναινετική διάθεση, καθώς θα προταθεί η αξιοποίηση τους σε άλλους τομείς και η αναπλήρωση του στη βάση ομοφωνίας. Μολονότι σε αυτή την κατηγορία δεν περιλαμβάνονται κορυφαίες θέσεις, όπως αυτής του Γραμματέα που κατέχει η Ράνια Σβίγκου, δεν αποκλείεται να τεθεί κάποια στιγμή θέμα για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πλην της θέσης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κατέχει ο Νίκος Παππάς.

Κλειστά χαρτιά από Κασσελάκη

Πάντως, σε αυτή τη λογική συναινέσεων δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ακολουθηθεί και από το Κασσελακικό στρατόπεδο, με τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το πως θα πορευτεί στη συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ζυγίζει τις επιλογές του αντιλαμβανόμενος ότι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι ευνοϊκές για τον ίδιο. Επίσης, οι αντικρουόμενες διαρροές, είτε για το ότι θα είναι υποψήφιος είτε για το ότι θα ιδρύσει δικό του κόμμα είτε για το ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική, μοιάζουν περισσότερο να αποτελούν τις επιθυμίες του εκάστοτε ανθρώπου από το περιβάλλον του που μιλά σε δημοσιογράφους.