Οικονομία

Πετρόπουλος: Εγκληματικό ενόψει παγώματος οφειλών οι οφειλέτες να «αφήσουν» τη ρύθμιση

Πετρόπουλος: Εγκληματικό ενόψει παγώματος οφειλών οι οφειλέτες να «αφήσουν» τη ρύθμιση
Εγκληματικό χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, το ενδεχόμενο να υπάρξουν οφειλέτες του ΟΑΕΕ που θα απωλέσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, για να ενταχθούν στο «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή που υπέβαλλε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο κ. Πετρόπουλος υπεραμύνθηκε των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, όπως έγιναν από το βήμα της ΔΕΘ προ δεκαημέρου και οι οποίες εστιάστηκαν στο ότι θα «παγώσουν» όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και από 1η Ιανουαρίου 2017 θα υπάρξει υποχρέωση καταβολής μόνο των τρεχουσών εισφορών για τη χορήγηση της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση να μπουν στον πειρασμό να σταματήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις. Ο λόγος είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι οφειλέτες «θα χάσουν τις ωφέλειες εκείνων των ρυθμίσεων μέχρι εκατό δόσεις, που έφταναν μέχρι και το 100% της απαλλαγής από προσαυξήσεις και πρόστιμα».

Πάντως ο κ. Πετρόπουλος αναφορικά με την ουσία της πρωθυπουργικής εξαγγελίας επισήμανε ότι είναι μια «ζωτική λύση για τον χώρο των ασφαλισμένων που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, στο οποίο αντιστοιχεί πραγματικά ένα μεγάλο μέρος των οφειλών, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της κοινωνικής ασφάλισης απέναντι στο ίδιο το σύστημα που κάθε μήνα πρέπει να καταβάλει τις συντάξεις». Εκτίμησε επίσης, ότι με την πρωθυπουργική πρόταση θα υπάρξει καλύτερη απόδοση των κεφαλαίων των Ταμείων, γιατί θα υπάρξει επάνοδος «πάρα πολλών ασφαλισμένων μέσα στην ενημερότητα και αυτός είναι ο σκοπός της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού».