Οικονομία

Ποιοι βουλευτές και νομάρχες δικαιούνται και δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ

Ποιοι βουλευτές και νομάρχες δικαιούνται και δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης από το ΙΚΑ σε όσους λαμβάνουν είτε χορηγία ως Νομάρχες ή Πρόεδροι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή βουλευτική σύνταξη από το Δημόσιο, περιγράφει εγκύκλιος του Ιδρύματος.

Παραπέμποντας σε παλαιότερη εγκύκλιο (52/2013), διευκρινίζεται ότι η δεύτερη σύνταξη χορηγείται πλήρης από το ΙΚΑ, εάν ο ασφαλισμένος – δικαιούχος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6.000 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ) και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Όμως χορηγείται μειωμένη κατά 50% για περιπτώσεις που έχουν συμπληρωθεί 4.800 ΗΑ τουλάχιστον και το 65ο έτος ηλικίας για τους άνδρες και το 60ο για γυναίκες που πληρούσαν το 2010 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ειδικά για γυναίκες δικαιούχους το ηλικιακό όριο αυξάνεται κατά ένα έτος, από το 2011 και μετά, μέχρι το 65ο έτος ηλικίας.

Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ τονίζεται ότι το μέτρο αυτό αφορά όσους διετέλεσαν Νομάρχες ή Πρόεδροι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από 1/1/1995 και εξής αποκτούν δικαίωμα μηνιαίας χορηγίας από το Δημόσιο. Η χορηγία γενικά εξομοιώνεται με σύνταξη, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης, ορίζεται ρητά ότι οι βουλευτές δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο και ως τέτοια αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τόσο η χορηγία που λαμβάνουν όσοι διετέλεσαν Νομάρχες ή Πρόεδροι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από την 1/1/1995 και μετά όσο και η βουλευτική σύνταξη αντιμετωπίζονται ως σύνταξη Δημοσίου.

Ως εκ τούτου, τα πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις ως άνω χορηγίες / βουλευτικές συντάξεις από το Δημόσιο, εμπίπτουν στις διατάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περί διπλοσυνταξιούχων και στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης (εγκ. 52/2013) και ως προς τις αυξημένες χρονικές ή /και ηλικιακές προϋποθέσεις καθώς και στη μη χορήγηση του κατωτάτου ορίου σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι οι εκκρεμείς κατά την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος αιτήσεις, σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, θα πρέπει να κριθούν σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Επίσης, από την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να διακοπεί η τυχόν χορήγηση κατωτάτου ορίου σύνταξης στα ανωτέρω πρόσωπα.

NETWORK