Οικονομία

Κατρούγκαλος: «Το πόρισμα της επιτροπής για τα εργασιακά ενισχύει τις θέσεις μας»

Κατρούγκαλος: «Το πόρισμα της επιτροπής για τα εργασιακά ενισχύει τις θέσεις μας»
Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε χθες. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.

Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.

Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ. Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

Τι προτείνει η Επιτροπή Σοφών για συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις και… απεργίες
Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει έως τώρα, η Επιτροπή εμφανίζεται διατεθειμένη να προτείνει μικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, στο οποίο τον «τελικό λόγο» θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι. Άρα, έστω και έμμεσα, οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων, προτείνεται από την Επιτροπή να ανακτήσουν τα ηνία για τον υπολογισμό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια, ζητείται παράλληλα να δημιουργηθεί ένα συμβουλευτικό όργανο, που θα αποτελείται από ειδικούς της αγοράς εργασίας και θα λειτουργεί σε προπαρασκευαστικό επίπεδο, για να λάβει υπόψη της τα επιμέρους χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, φαίνεται ότι η Επιτροπή «Σοφών» δεν οριοθετεί με ποσοστό το τελικό ύψος τους. Αντίθετα, παραπέμπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα, που όμως δεν αναμένεται πριν από το τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, συνεπώς ο ρόλος της Επιτροπής για το συγκεκριμένο «φλέγον» θέμα, υποβαθμίζεται.