Οικονομία

Στρατούλης: Να σταματήσει η αυθαίρετη μείωση των επικουρικών συντάξεων

Στρατούλης: Να σταματήσει η αυθαίρετη μείωση των επικουρικών συντάξεων
Για αυθαίρετη, άδικη και παράνομη προσέγγιση και ερμηνεία, με την οποία εφαρμόζεται ο νόμος σε ό,τι αφορά τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, κάνουν λόγο ο κ. Δημήτρης Στρατούλης και ο κ. Ιωάννης Δούκας. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ, σημειώνουν με νόημα ότι «η ερμηνεία, η οποία έχει δοθεί από το υπουργείο σας και με την οποία εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, φέρνει μεγαλύτερες περικοπές ακόμα κι απ’ αυτές που αυτός ο δικός σας νόμος προβλέπει».

Συγκεκριμένα:

Για την εισφορά αλληλεγγύης η ερμηνεία που δόθηκε από τον υπουργό Εργασίας, είναι κατά τους κ. Στρατούλη και Δούκα «αυτή να υπολογίζεται στο προηγούμενο ποσό της βασικής επικουρικής σύνταξης και όχι στο ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της, που οδήγησε στη μείωσή της, με αποτέλεσμα η εισφορά αυτή να είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προβλέπει ακόμα και ο δικός σας νόμος. Ο συνταξιούχος δηλαδή πληρώνει ποσοστιαία εισφορά αλληλεγγύης πάνω σε ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την επικουρική σύνταξη του».

Τα στελέχη της ΛΑΕ προσθέτουν ότι «το πιο απαράδεκτο όμως έχει να κάνει με τον αυθαίρετο και παράνομο τρόπο, που καθορίζει η Υπουργική σας απόφαση 25909/470 ΦΕΚ 1605 Β/7-7-2016 τον επανυπολογισμό για ασφαλιστικά ταμεία ή κλάδους, που σύμφωνα με τα καταστατικά τους δεν προβλέπεται ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης. Για τις περιπτώσεις αυτές η Υπουργική σας απόφαση βάζει ένα ενιαίο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους αδιαφορώντας για τα ποσά με βάση τα οποία κάποιος πλήρωνε εισφορές, αδιαφορώντας για ασφαλιστικές κλάσεις, αδιαφορώντας με απλά λόγια για το πόσες εισφορές πλήρωνε και για πόσα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μειώσεις που υφίστανται πολλές χιλιάδες συνταξιούχων στις επικουρικές συντάξεις τους να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 50%».

Οι κ. Στρατούλης και Δούκας δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται «για την χρήση κάθε πολιτικού, νομικού και έννομου εργαλείου για την άρση αυτής της παρανομίας και αδικίας».