Οικονομία

Το Eurogroup εκταμίευσε μόνο 1,1 δισ. απο τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης

Το Eurogroup εκταμίευσε μόνο 1,1 δισ. απο τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης
Εκταμίευση του 1,1 δισ ευρώ, από τα 2,8 δισ. της δόσης προς την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε από το μεσημέρι της Δευτέρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού (1,7 δισ.) θα εξεταστεί στο Euroworking Group της 24ης Οκτωβρίου και αφού πρώτα η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Πιθανολογείται ότι, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η συνολική εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Αναλυτικά από την δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

«Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» τόνισαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος», Αιτιολογώντας δε την εξέλιξη αυτή υποστήριξε ότι αναγνωρίστηκε η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου «με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας». Όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου», δηλαδή δεν ήταν δυνατό να πιστοποιηθεί στο Eurogroup η επιτευχθείσα πρόοδος.

«Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελεμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε η χορήγηση της νέας δανειακής δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η δόση έχει δύο τμήματα , ένα ύψους 1,1 δισ. και ένα 1,7 δισ. ευρώ , η δε εκταμίευση αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη "τεχνικές εργασίες" για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα. Σημείωσε δε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι πρακτικώς ήταν αδύνατο να είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες ως σήμερα.