Οικονομία

ΕΚΑΣ: Ψάχνουν το κατάλληλο «ψαλίδι» για το 2017 - Όλα τα σενάρια για τις περικοπές

ΕΚΑΣ: Ψάχνουν το κατάλληλο «ψαλίδι» για το 2017 - Όλα τα σενάρια για τις περικοπές
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Σε οριζόντια περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), στα επίπεδα του 20% προσανατολίζεται για το 2017 το υπουργείο Εργασίας. Σκοπός είναι να μην περιοριστεί το επόμενο έτος ο αριθμός των 270.000 δικαιούχων - χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν απομείνει, έτσι ώστε να αποφευχθεί το κοινωνικό κόστος, ανάλογο με εκείνο που προέκυψε μετά την περικοπή του περασμένου Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το ΕΚΑΣ σε περίπου 145.000 δικαιούχους και σε άλλους 20.000 να μειωθεί.

Πρόκειται για μια λύση περιορισμένης χρονικής διάρκειας, αφού με βάση την μνημονιακή δέσμευση, το συγκεκριμένο επίδομα πρέπει να καταργηθεί το αργότερο έως το τέλος του 2019 για όλους τους δικαιούχους. Όμως κάθε χρόνο η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα μειώνεται, άρα ή θα πρέπει να περιορίζονται οι δικαιούχοι, από έτος σε έτος, ή να περιορίζεται το ποσό που θα χορηγείται, σε όσους το λαμβάνουν ακόμα.

Ειδικά για το 2017 η δαπάνη για το ΕΚΑΣ είναι μειωμένη κατά 439 εκατ. ευρώ. Εάν γίνει πράξη η σκέψη για μείωση του ποσού που θα χορηγείται στους δικαιούχους κατά 20%, τότε η ανώτερη κατηγορία των 230 ευρώ θα υποχωρήσει στα 184 ευρώ. Επίσης, όσοι σήμερα εισπράττουν 175 ευρώ το μήνα, θα περιοριστούν στα 140 ευρώ, και όσοι λαμβάνουν 115 ευρώ, θα αναγκαστούν να αποδεχτούν ότι δεν θα παίρνουν πάνω από 93 ευρώ, σε μηνιαία βάση. Όσοι εισπράττουν ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ, θα πρέπει να αποδεχτούν ότι στο εξής θα παίρνουν μόλις 46 ευρώ το μήνα για το 2017.

Στην περίπτωση όμως που ακόμα και από αυτές τις περικοπές δεν καλυφθεί η ανάγκη για μείωση της δαπάνης για ΕΚΑΣ, τότε το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την κατάργησή του, μόνο για όσους βρίσκονται στην τελευταία κλίμακα, δηλαδή εκείνους που εισπράττουν 57,5 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για τους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις που κυμαίνεται από 643 – 664 ευρώ το μήνα.