Οικονομία

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έθεσε στο Συμβούλιο υπ. Απασχόλησης ο Κατρούγκαλος

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έθεσε στο Συμβούλιο υπ. Απασχόλησης ο Κατρούγκαλος
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως θέμα σεβασμού της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, είναι η εθνική θέση, όπως παρουσιάστηκε από κ. Γιώργο Κατρούγκαλο στο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας.

Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, εστιάστηκε στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας σε μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής. Ο Έλληνας υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θεωρεί υφιστάμενες μνημονιακές ρυθμίσεις αντίθετες προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κατεξοχήν παράδειγμα τον υποκατώτατο μισθό των νέων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέτρεψε προηγούμενη νομολογία του στην πρόσφατη απόφαση του «Λήδρα» και θεωρεί πλέον ότι τα προγράμματα προσαρμογής πρέπει να σέβονται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, ακριβώς επειδή έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή των «ευρωπαϊκών καλών πρακτικών», αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης και την πλήρη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όλες οι χώρες που τοποθετήθηκαν επί του θέματος υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου και υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Η Επίτροπος Απασχόλησης κ. Μαριάν Τάισεν αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ως μία καλή αρχή για τη διαπραγμάτευση και επιβεβαίωσε την προσήλωση της Επιτροπής στον Κοινωνικό Διάλογο.

NETWORK