Οικονομία

Ευνοϊκή ρύθμιση για εισαγωγείς που κατηγορούνται για λαθρεμπορία

Ευνοϊκή ρύθμιση για εισαγωγείς που κατηγορούνται για λαθρεμπορία
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Την παροχή της δυνατότητας σε εισαγωγείς σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις λαθρεμπορίας για ποσά φόρων μέχρι 70.000 ευρώ να υπαχθούν σε ειδική διάταξη του Τελωνειακού Κώδικα (στο άρθρο 158 του ν. 2960/2001) και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για λαθρεμπορία, προκειμένου στη συνέχεια να εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα απαλλαγής από τον ΦΠΑ για προϊόντα που φέρνουν στην Ελλάδα με σκοπό να τα εξαγάγουν και να τα πωλήσουν σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει απόφαση που εξέδωσε στις 14-9-2016 ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής (υπ' αριθμόν ΠΟΛ.1140/14.09.2016 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε.).

Σε εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, με την οποία η εν λόγω απόφαση του ΓΓΔΕ κοινοποιείται για εφαρμογή σε όλα τα Τελωνεία της χώρας, επισημαίνεται ότι η δυνατότητα διατήρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τον ΦΠΑ «κρίθηκε σκόπιμη για λόγους μη παρακώλυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και διευκόλυνσης γενικότερα του εμπορίου».

Διευκρινίζεται, δε, ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση «παρέχεται η δυνατότητα στον εισαγωγέα, σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί παράβαση λαθρεμπορίας, εφόσον υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 158 του ν. 2960/2001 (αποποινικοποίηση λαθρεμπορίας), να διατηρεί το δικαίωμα απαλλαγής από ΦΠΑ» για τα προϊόντα που εισάγει στην Ελλάδα με σκοπό να τα εξαγάγει σε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. διευκρινίζεται επίσης ότι:

α) Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο άρθρο 158 του ν. 2960/2001 είναι οι εξής:

- Οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που αναλογούν στο αντικείμενο της λαθρεμπορίας να μη υπερβαίνουν το όριο που τίθεται στο συγκεκριμένο άρθρο (σ.σ. τα 70.000 ευρώ).

- Ο παραβάτης να καταβάλει άμεσα πολλαπλό τέλος ίσο με το διπλάσιο των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας κατά της καταλογιστικής πράξης.

β) Με τις διατάξεις του άρθρου 2 της κοινοποιούμενης απόφασης του ΓΓΔΕ προβλέπεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 1 της ίδιας απόφασης (για διατήρηση του δικαιώματος απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισαγωγής σε όσους εισαγωγείς υπαχθούν στο άρθρο 158 του ν. 2960/2001) καταλαμβάνουν και εισαγωγείς που κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής (σ.σ. στα μέσα Σεπτεμβρίου) έχουν στερηθεί του δικαιώματος απαλλαγής από το ΦΠΑ λόγω λαθρεμπορίας. Δύνανται δηλαδή κι αυτοί εφόσον υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 158 του ν.2960/2001, να διατηρήσουν το δικαίωμα απαλλαγής από ΦΠΑ για αγαθά που προορίζονται να εξαχθούν ή να παραδοθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.