Οικονομία

Τα «όπλα» του υπ. Εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τα εργασιακά

Τα «όπλα» του υπ. Εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τα εργασιακά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου To αίτημα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών, ως μέτρο αντιστροφής του αρνητικού και αντιαναπτυξιακού κλίματος που επικρατεί στην αγορά εργασίας, θα είναι το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Αξιοποιώντας το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με το κλιμάκιο των θεσμών που αναμένεται στην Ελλάδα τμηματικά έως το τέλος της εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.

Για τις ομαδικές απολύσεις θα επιδιωχθεί να μετατεθεί γι’ αργότερα η όποια αναγκαία νομοθετική παρέμβαση. Βασικό επιχείρημα θα είναι ότι πρέπει να προηγηθεί η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα, που δεν αναμένεται πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Το βέβαιο είναι ότι το πόρισμα της Επιτροπής «Σοφών» θα αποτελέσει βάση των διαπραγματεύσεων, χωρίς ακόμα να μπορεί να ξεκαθαρίσει εάν θα ωφεληθούν ή όχι οι ελληνικές θέσεις. Άλλωστε ήδη η πρόταση για τη δημιουργία υποκατώτατου μισθού έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και αναμένεται επίσης να αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Υπάρχουν όμως και δύο προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό και τα οποία επίσης αναμένεται να συζητηθούν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Το πρώτο αφορά τη μετατροπή σε επαγγελματικά, των ταμείων εφάπαξ που θα ζητήσουν κάτι τέτοιο και τη μη υπαγωγή τους στο νεοσύστατο ΕΤΕΑΕΠ.

Για το θέμα αυτό ήδη, από τα τεχνικά κλιμάκια εκφράζεται αρνητική άποψη, αφού τα ταμεία αυτά στην πλειονότητά τους διαθέτουν αποθεματικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καταβολή επικουρικών συντάξεων. Εάν όμως μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό. Το δεύτερο θέμα αφορά το «πάγωμα» των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ζήτημα που οι δανειστές έχουν ζητήσει να συζητηθεί συνολικά με το «φλέγον» θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.