Οικονομία

«Πόλεμος» Πετρόπουλου-εργαζομένων ΙΚΑ για τον ΕΦΚΑ

«Πόλεμος» Πετρόπουλου-εργαζομένων ΙΚΑ για τον ΕΦΚΑ
Στα… «κάγκελα» βγαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, με αφορμή το σχέδιο οργανογράμματος του ΕΦΚΑ, από το οποίο οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποκλεισμένοι.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη συνάντηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο. Τονίστηκε ότι δεν συμμετέχουν στο προσωρινό ΔΣ του ΕΦΚΑ και έτσι το σχέδιο οργανογράμματος του νέου υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης, το έλαβαν «μέσω τρίτων» από διαρροές…

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από το προσωρινό ΔΣ του ΕΦΚΑ και ζήτησαν άμεσα να ληφθεί απόφαση για συμμετοχή τους σε αυτό.

Ειδικότερα, στο θέμα του Οργανογράμματος απαίτησαν άμεση πλήρη ενημέρωση είτε με ευθύνη υπουργού, είτε από το συντάκτη του. Ζητούν να συμμετάσχουν, να προτείνουν και να συνδιαμορφώσουν το νέο περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία του Συστήματος και για την περιφρούρηση των θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος, έκανε γνωστές τις εξής σκέψεις –επιθυμίες, προς τους εργαζόμενους: Οραματίζεται ένα περιβάλλον, όπου οι υπηρετούντες υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων εντάσσονται όλοι, ξεκαθαρίζοντας, ότι το «ταβάνι» για τις οργανικές θέσεις μπορεί να το ορίσει. Ισχυρίστηκε, δε, ότι σκοπός του απώτερος δεν είναι η μείωση του προσωπικού, μέσω οργανογράμματος, αλλά η κατάρτιση και η οργάνωσή του, προς μια κατεύθυνση δημιουργίας μιας υπηρεσίας φίλιας προς τον πολίτη, που θα μπορεί να τον εξυπηρετεί σπάζοντας τα δεσμά της γραφειοκρατίας εκμεταλλευομένη τις σύγχρονες ηλεκτρονικές μορφές επικοινωνίας.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, απεικόνιση του Οργανογράμματος και των μονάδων ανά νομό δεν υπάρχει ακόμα, αντίθετα στόχος είναι ο ΕΦΚΑ να είναι προσβάσιμος για κάθε ασφαλισμένο μέσω Δήμων, ΕΛΤΑ, Επιμελητηρίων, όπου θα υπηρετούν μόνιμοι υπάλληλοι.

Για την περιουσία και τα έσοδα ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν στον ΕΦΚΑ, ως περιουσία και έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και οι ελεγκτικές υπηρεσίες και οι έλεγχοι των εσόδων.

Για το ΚΕΑΟ είπε ότι παραμένει στον ΕΦΚΑ υπό την εποπτεία του Διοικητή του με παράλληλη διασύνδεση με ΓΓΔΕ και Τράπεζες για την παρακολούθηση δυνατότητας πληρωμής των οφειλετών.

Ουσιαστικά, ο υπουργός διεμήνυσε ότι από 1/1/2017 η λειτουργία των Ασφαλιστικών Ταμείων παραμένει ακριβώς ως έχει έως σήμερα «ούτε ταμπέλες ούτε βαφές στα κτήρια δεν θα αλλάξουν» και το μόνο καινούριο θα αποτελέσει «το ενιαίο μητρώο ΕΦΚΑ και όχι μητρώα ΙΚΑ ,ΟΑΕΕ κτλ». Η μισθοδοσία πλέον των υπηρετούντων περνά αυτομάτως και θα έχει τη σφραγίδα του ΕΦΚΑ. Οι όποιες μεταβολές επεξεργάζονται και μεταφέρονται στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, εκφράζεται η βεβαιότητα «ότι δεν υπάρχει περίπτωση υλοποίησης του μεγαλόσχημου εκπονήματος από 1/1/2017». Επίσης, δηλώνουν ότι «το λιγότερο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εν κρυπτώ, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες.

Οι επόμενες κινήσεις της ΠΟΣΕ ΙΚΑ σε συνεννόηση και με την όμορη Ομοσπονδία του χώρου (ΠΟΠΟΚΠ) θα συντονίσουν άμεσα τις επόμενες δράσεις-απαντήσεις.