Οικονομία

«Καρφιά» του υπ. Εργασίας κατά ΠΑΣΟΚ για τις προηγούμενες περικοπές στις συντάξεις

«Καρφιά» του υπ. Εργασίας κατά ΠΑΣΟΚ για τις προηγούμενες περικοπές στις συντάξεις
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας με αφορμή τη Επίκαιρη Επαιρώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με θέμα το Ασφαλιστικό και απάντησαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε υποκριτική την Επερώτηση, ενόψει των βαρύτατων ευθυνών του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τα δομικά προβλήματα του ασφαλιστικού, απόρροια των πελατειακών πρακτικών και της κακοδιαχείρισης, όσο και για τις αδιέξοδες μειώσεις των συντάξεων της περιόδου 2010-2014. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού του Υπουργείου Εργασίας, οι Νόμοι της Περιόδου 2010-2014 περιέκοψαν σωρευτικά μέχρι τουλάχιστον 44 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή του τρίτου μνημονίου (που ψηφίσθηκε και από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι και συμπεριλαμβάνει την κατάργηση του ΕΚΑΣ) ήταν 1,102 δισ. και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (ν. 4387/16) μόνον 698 εκατομμύρια.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι, παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις των συνταξιούχων δεν είναι αδικαιολόγητες. Μπορεί τα 698 εκατομμύρια ευρώ της μεταρρύθμισης να είναι μία σταγόνα μπροστά στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ των περικοπών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η διαφορά (αν και τεράστια) των πολιτικών της παρούσας κυβέρνησης και των προηγουμένων δεν είναι ποσοτική, αλλά ποιοτική: οι περικοπές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θεράπευσαν κανένα από τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ, αντιθέτως, ο νόμος 4387/2016, με τις αλλαγές ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης που επέφερε, επενέβη ευθέως στις γενεσιουργούς αιτίες των ασφαλιστικών ελλειμμάτων. Για το λόγο αυτό δεν θα υπάρχουν άλλες μειώσεις, και αυτές που έγιναν αφορούν μόνον το 10% των συνταξιούχων, όσων έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1300 ευρώ μεικτά.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλος ανάφερε ότι μόνο η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης αφαίρεσε οριζόντια και άδικα από το εισόδημα των συνταξιούχων 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και σωρευτικά από το 2010 άνω των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ και , παράλληλα, επισήμανε ότι με τον Νόμο 4387/16 προστατεύθηκε πραγματικά το εισόδημα όλων των συνταξιούχων με εισόδημα από κύριες και επικουρικές έως 1.300 ευρώ μεικτά το μήνα και δεν έγινε καμία οριζόντια μείωση στις κύριες συντάξεις.

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλος απαντώντας στο ερώτημα για την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων υπογράμμισε ότι τα νούμερα αποδεικνύουν το αντίθετο: στις 31-12-14 εκκρεμούσε η οριστική απονομή 160.551 συντάξεων ενώ στις 30-9-16 ο αριθμός των οριστικών συντάξεων που εκκρεμούσαν είχε μειωθεί σε 117.645. Σε ότι αφορά τα εφάπαξ δήλωσε ότι ήδη έχουν καταβληθεί περισσότερα από 9.000 εφάπαξ από το ΤΠΔΥ, το ΤΑΥΤΕΚΩ και τον Ειδικό Λογαριασμό πρόνοιας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για τους επόμενους μήνες του έτους έχουν εξασφαλιστεί πόροι για να καταβληθούν περισσότερα από 8.500 εφάπαξ και 22.000 μερίσματα του ΜΤΠΥ. Γενικά την περίοδο 2016-2017 έχουν εξασφαλισθεί από τα διαθέσιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου χρήματα, 1, 7 δισ., ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ, που μειώνει ανάλογα και το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.