Οικονομία

IKA: Επανελέγχονται οι συνυπεύθυνες επιχειρήσεις

IKA: Επανελέγχονται οι συνυπεύθυνες επιχειρήσεις
Υποχρεωτικό επανέλεγχο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε όσες επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν «συνυπεύθυνες», δηλαδή λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο με τον ίδιο εξοπλισμό, ή μετατράπηκαν και συγχωνευτήκαν.

Μόνο έτσι θα επιτρέπεται η χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι οφειλές που μπορεί να έχουν προκύψει από επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, θα ελέγχεται «η ορθότητα των στοιχείων καταχώρησης ή εάν εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι θέσης τους στη σχέση εργοδότη».

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει με τη διαδικασία της μεταβολής στοιχείων εργοδότη και συμπληρώνοντας στο πεδίο Τύπος Μεταβολής: Διόρθωση Καταχώρησης, να γίνει διόρθωση της καταχώρησης ή ακύρωση της καταχώρησης.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για εν ισχύ σχέση εργοδότη, είτε για νέα σχέση εργοδότη, θα πρέπει το αρμόδιο Υποκατάστημα στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου ανήκει η έδρα του εργοδότη ή στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου υπέπεσε στην αντίληψη τυχόν συνυπευθυνότητα, να προβεί σε όλες τις ενέργειες που προκύπτουν από την αρμοδιότητά του για τη θέση συνυπευθυνότητας στις σχέσεις εργοδότη.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει το αρμόδιο Υποκατάστημα να προβεί σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων της εγκ.17/1996 να συνταχθεί λεπτομερής Έκθεση Ελέγχου και στη συνέχεια να συνταχθεί απόφαση Διευθυντή, η οποία κοινοποιείται και στους ενδιαφερόμενους (συνυπεύθυνες επιχειρήσεις) εγγράφως, ώστε να έχουν δυνατότητα άσκησης των προβλεπόμενων ένδικων μέσων.