Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Οι χωρίς ωράριο εργαζόμενοι «λάστιχο» κυριαρχούν στην Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Οι χωρίς ωράριο εργαζόμενοι «λάστιχο» κυριαρχούν στην Ελλάδα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Το 53% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καθορίσουν την έναρξη και τη λήξη του ημερήσιου ωραρίου. Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα, δείχνει ότι μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας καταφέρνουν να επιτυγχάνουν έκτακτη απουσία από το χώρο εργασίας τους και περισσότερη αυτονομία στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των εργασιών τους.

Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα μισθωτούς είναι αναγκασμένοι να υφίστανται την καταγραφή των ωρών εργασίας τους.

Το πρόβλημα των ωραρίων «λάστιχο», αντιμετωπίζουν περισσότερο οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι κάτω των 34 ετών, οι αλλοδαποί και όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις άνω των 10 ατόμων. Αντίθετα, μόλις ένας στους τέσσερις εργαζόμενους καθορίζει μόνος του το ωράριό του. Συνήθως τέτοια ευελιξία, μπορούν να έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι εργάζονται στη γεωργία.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι, το 57% των ερωτώμενων απάντησε ότι τουλάχιστον μία φορά το μήνα χρειάστηκε να αλλάξει το ωράριό του, είτε λόγω απαίτησης του εργοδότη, είτε λόγω αντικειμένου εργασίας.

Εκτός κανονικού ωραρίου φαίνεται ότι εργάζονται κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό, με όσους ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης, να ακολουθούν. Περίπου επτά στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν ότι δουλεύουν σε δικές τους κτιριακές υποδομές ή του εργοδότη τους. Μόλις το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δουλεύει στην ύπαιθρο, ενώ το 5% εντοπίστηκε ότι δουλεύει σε εγκαταστάσεις ή σπίτια πελατών.

Ο μέσος χρόνος μετάβασης στην κύρια εργασία είναι περίπου 20 λεπτά και είναι περίπου ίδιος μεταξύ ανδρών και γυναικών.