Οικονομία

«Κατεβάζει ρολά» η χώρα σήμερα Πέμπτη λόγω της απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

«Κατεβάζει ρολά» η χώρα σήμερα Πέμπτη λόγω της απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ - Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε πολλές πόλεις της χώρας - Δείτε ποιοι συμμετέχουν στην απεργία.

Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων σε πολλές πόλες της χώρας, με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να λένε "όχι" στη λιτότητα και τις πιθανές αλλαγές στο εργασιακό. Στην Αθήνα έγιναν δύο χωριστές συγκεντρώσεις, μία από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως και μία του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ενώ ακολούθησαν συλλαλητήρια προς τη Βουλή.

Ο λαός δεν αντέχει άλλο τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έδωσε σήμερα ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, ότι δεν μπορεί πλέον να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη σημερινή 24άωρη Γενική Απεργία.
Οι διαδηλωτές, μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο Πεδίον του Άρεως, πραγματοποίησαν μαζική πορεία στη βουλή, ενώ ψήφισμα διαμαρτυρίας παραδόθηκε στο Γραφείο του Προέδρου του Κοινοβουλίου.
Η ΓΣΕΕ, μαζί με τους εργαζόμενους, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα έως ότου μπει οριστικό τέλος στις συνεχιζόμενες επώδυνες αποφάσεις, που εξαθλίωσαν κοινωνία και οικονομία.


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Γιάννης Παναγόπουλος με δήλωσή του τόνισε ότι «τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που σήμερα κυβερνούν, ήταν εδώ μαζί μας και έλεγαν ότι πάνω στους κοινωνικούς αγώνες θα πετύχουν την πολιτική ανατροπή και θα αλλάξουν αυτήν την πολιτική. Αντί αυτού είχαμε μία από τα ίδια. Ένα τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο που θέτει σε αμφισβήτηση τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν ξεχνάμε ότι ψηφίζεται αυτές τις μέρες ένας προϋπολογισμός περικοπών και λιτότητας. Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν απαιτήσεις από τους δανειστές που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το περιτύλιγμα για να τις ικανοποιήσει».

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης τα αιτήματα που αναδεικνύονται είναι τα ακόλουθα:

•    Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
•    Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων
•    Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικότητα αμοιβών και όρων εργασίας ΕΓΣΣΕ, επέκταση ΣΣΕ, ολική μετενέργεια, αρχή της εύνοιας, άμεση επαναφορά των κατώτατων αμοιβών και των προσαυξήσεων προϋπηρεσίας – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.
•     Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
•    Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Όχι στα «υποκατώτατα» δικαιώματα.
•    Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στη βάση των προτάσεων
•    Άμεση κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα
•    Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους. Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.
•    Πάταξη της ακρίβειας και των καρτέλ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
•    Δίκαιο φορολογικό σύστημα – Να μπει οριστικό τέλος στις  πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής σε βάρος του εργατικού εισοδήματος, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών,.
•    Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
•    Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2017 με έμπρακτη αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης και του κοινωνικού προσώπου που οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας σε επίπεδο εθνικού οικονομικού προϋπολογισμού.
•    Τέλος στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Από τις ανακοινώσεις-προσκλήσεις στην απεργία, μεταξύ άλλων, ξεχωρίσαμε τα εξής:

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι καλεί για απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας «αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που συνεχίζονται. Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή και για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην "καρδιά" των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι, μετά τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους εξέδωσε και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ενώ τονίζει ότι «η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία και το συλλαλητήριο στο Πεδίον του 'Αρεως θα είναι η ηχηρή απάντησή μας σε όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους συνεχίζουν να καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία».

Το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔY αποφάσισε, επίσης, τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο στη σημερινή πανεργατική απεργία. «Η κυβέρνηση, σε συμφωνία με το κουαρτέτο, ετοιμάζεται να νομοθετήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «η απεργία της 8ης Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσει βήμα στην αναγκαία αγωνιστική πανεργατική κλιμάκωση ως απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους άνεργους και τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την πολιτική των μνημονίων, παλιών και νέων. Μπορούμε να ανατρέψουμε τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε ότι «συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων για την πανεργατική απεργία σήμερα, στις 10:30 π.μ., στην Ομόνοια». Η προσυγκέντρωση, όπως γνωστοποίησε, θα γίνει στις 10:00 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), η οποία θα προχωρήσει σε αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ διεκδικεί τα εξής:
«Διασφάλιση εργασιακών σχέσεων και συνθηκών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από 01.01.2017, και τις συνέπειες που θα επιφέρουν τα νέα οργανογράμματα, η μη εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας μας, μέσα από στόχους άπιαστους και υπερβολικούς.

Μισθολογική εξομοίωση όλων των εργαζομένων στον κλάδο, εντός και εκτός ΓΓΔΕ.
'Αρση του νόμου για ποινικές-αστικές-πειθαρχικές ευθύνες των ελεγκτών.
Παράταση της παραγραφής και προτεραιοποίηση των εισαγγελικών παραγγελιών που κατακλύζουν τις υπηρεσίες.
Διεκδικούμε 3.000 νέες προσλήψεις, για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες μας, που έχουν απογυμνωθεί, ώστε να αποτραπεί η παραγραφή σοβαρών υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες.

'Αρση του αποκλεισμού της ΤΕ κατηγορίας από τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων».
Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) συμμετέχει, επίσης, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.
Η ΟΤΟΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «ενώνει τη φωνή και τη δύναμή της με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας, που αγωνίζονται ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας και της ισοπέδωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σήμερα και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα το πρωί στις 8:00 στο υπουργείο Υγείας, με το σύνολο των αιτημάτων τους, και επιμένοντας στην άμεση απαίτηση για τη μη απόλυση των επικουρικών επιμελητών γιατρών.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).