Οικονομία

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Το Voucher είναι ψευδοπρόγραμμα που πιστοποιεί την… ανεργία

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Το Voucher είναι ψευδοπρόγραμμα που πιστοποιεί την… ανεργία
«Ψευδοπρόγραμμα» που εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζει η ομοσπονδία εργαζομένων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας το πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και απασχόλησης για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 – 64 ετών, το λεγόμενο voucher.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα προγράμματα αυτά στερούνται αποτελεσματικότητας και οδηγούν σε κατασπατάληση πόρων. Πιστεύουν, δε, ότι οι πόροι αυτοί έπρεπε να κατευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης.

Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για «πιστοποίηση της ανεργίας» μέσα από τα προγράμματα voucher και τίποτα περισσότερο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους προγράμματα «είναι λανθασμένα για την ελληνική περίπτωση, καθώς στο εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει έλλειψη κατάρτισης, εκπαίδευσης, αλλά απουσία θέσεων εργασίας».

Για το λόγο αυτό ζητούν την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων, όπως επίσης και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που «το μόνο που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία». Επιπρόσθετα, ζητούν να ενισχυθεί ο ΟΑΕΔ με πόρους για να παρεμβαίνει ουσιαστικά με πολιτικές απασχόλησης «σε μια αγορά εργασίας με τεράστια πλέον δομικά προβλήματα».

Καλούν, επίσης, όλους τους συναδέλφους και ειδικά εκπροσώπους εργαζομένων που χειρίζονται site «να μην διαφημίζουν τα προγράμματα voucher και αν υπάρχουν στις ιστοσελίδες τους ήδη αναρτημένα να τα κατεβάσουν».