Οικονομία

Τα νέα δεδομένα με το «πλαστικό χρήμα» ξεσηκώνουν τα ΑμεΑ

Τα νέα δεδομένα με το «πλαστικό χρήμα» ξεσηκώνουν τα ΑμεΑ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- διαμαρτύρεται με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, για τη μηδαμινή μέριμνα που έχει ληφθεί στο νομοσχέδιο σχετικά με το πλαστικό χρήμα, για τα άτομα με αναπηρία

Στο παρόν νομοσχέδιο, που εισήχθη στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση και συμμετοχή της κοινωνίας, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και δεν έχει αναγνωριστεί κανένα από τα προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στις συνδιαλλαγές τους που αφορούν πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΕΣΑμεΑ το νομοσχέδιο εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή απολύτως ερήμην των πολιτών των οποίων ρυθμίζει τη ζωή και την καθημερινότητα, διαιωνίζοντας τον αποκλεισμό που έτσι κ αλλιώς βιώνουν καθώς και τις διακρίσεις και τα απροσπέλαστα περιβάλλοντα, όπως:
•    Η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΤΜ δεν είναι προσβάσιμα,  όπως επίσης και οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά και οι ιστοσελίδες των τραπεζών (και των υπουργείων).
•    Τράπεζες αρνούνται, χωρίς δικαιολογία, να εκδώσουν πιστωτικές κάρτες σε τυφλούς!  
•    Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα αντιμετωπίσουν άτομα με αναπηρία που ζουν σε δομές κλειστής περίθαλψης.
•    Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα αντιμετωπίσουν άτομα με νοητική αναπηρία, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ψυχικές παθήσεις.

Στο παρόν νομοσχέδιο επιβάλλεται να εισαχθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία τα θέματα που αφορά στα άτομα με αναπηρία θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση, η οποία θα συνταχθεί σε διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ. Διευκρινίζουμε ότι η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς μέλη της δεν είναι αντίθετοι με τη χρήση των πιστωτικών καρτών κλπ. Αποτελεί όμως υποχρέωση της Πολιτείας η διασφάλιση συνθηκών ίσης μεταχείρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αντικειμενικών δυσκολιών που υφίστανται.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προτείνουμε συγκεκριμένη διάταξη αυτή τη στιγμή. Αφορά σε θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται μεθοδικά, με κάθε λεπτομέρεια και αποκλειστικά με διαβούλευση, ώστε τελικά να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

«Δυστυχώς με το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι παρά το ότι η χώρα μας έχει κάνει νόμο της τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όπου στο άρθρο 9, θεσπίζεται  η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, που επιβάλλει στο κράτος, για να επιτρέψει «στα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στα ΑμεΑ πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, στην ενημέρωση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφοριών, και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό», τα υπουργεία που συντάσσουν νόμους, δεν τον λαμβάνουν υπόψη και επιβάλλουν οριζόντια μέτρα με πλήθος διακρίσεων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισονομίας.» αναφέρει η ΕΣΑμεΑ στην επιστολή της και ολοκληρώνει:

Κύριε Υπουργέ,
Αναμένουμε να κάνετε δεκτό το αίτημά μας για την εισαγωγή διάταξης στο άνω νομοσχέδιο. Αφορά στο 10% του ελληνικού λαού και αποτελεί το ελάχιστο μέτρο που μπορεί να ληφθεί – αφού, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, απλά ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ από τη σκέψη των συντακτών αυτού του νομοσχεδίου.

NETWORK