Οικονομία

Τιμωρούν τα μπλοκάκια – «Σανίδα σωτηρίας» η μερική καταβολή εισφορών

Τιμωρούν τα μπλοκάκια – «Σανίδα σωτηρίας» η μερική καταβολή εισφορών
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Όσοι έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών κινδυνεύουν με «διπλή τιμωρία», εάν έχουν σχέση μη εξαρτημένης εργασίας: να πληρώνουν ασφάλιση με τον εργοδότη και ταυτόχρονα να καταβάλλουν οι ίδιοι εισφορά 26,95% του εισοδήματός τους, το μήνα.

Εν αναμονή της επίμαχης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που θα διαλευκάνει τυχόν «θολά» σημεία και η οποία μπορεί να προκύψει ακόμα και εντός της ημέρας, οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, καλούνται να λύσουν το γρίφο της μηνιαίας καταβολής εισφορών. Ο κίνδυνος να προκύψουν ανυπέρβλητα εμπόδια που είτε θα οδηγήσουν σε διακοπή της επαγγελματικής σχέσης, είτε θα αναγκάσουν τον «αδύναμο κρίκο» δηλαδή τους εργαζόμενους σε ξεκάθαρη μείωση αποδοχών, είναι υπαρκτός.

Τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν, είναι τα εξής:

- Εξαρτημένη σχέση εργασίας: Εκτιμάται ότι πρακτικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδειχθεί σε ποιες περιπτώσεις ο εργαζόμενος έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας με τον εργοδότη. Σημειώνεται ότι για όσες περιπτώσεις ισχύει η εξαρτημένη σχέση, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να καταβάλλει μόνο 6,67% επί του εισοδήματός του, σε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το υπόλοιπο 13,3% το καταβάλλει ο εργοδότης.

- Αναγγελία συμβάσεων: Το μέτρο αυτό, θεωρείται ότι μπορεί να έχει μια σειρά από τρωτά σημεία. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που προμηθεύει, ως ατομική επιχείρηση, με προϊόντα τα νοσοκομεία, δεν μπορεί πρακτικά να συμμετάσχει σε αυτό το μητρώο αναγγελίας συμβάσεων. Ο λόγος είναι γιατί ο συγκεκριμένος προμηθευτής θα εργάζεται κάποιες μέρες το μήνα ή κάποιους μήνες τον χρόνο και θα αμείβεται με απλό τιμολόγιο.

- Διακοπές συμβάσεων: Θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να έχει αποκλειστική συνεργασία με τον ίδιο, για να δεχτεί να καταβάλλει το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που του αναλογούν. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αποδέχεται ότι ο εργαζόμενος με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καλύπτει θέση εξαρτημένης εργασίας στην επιχείρησή του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο εργαζόμενος θα βρεθεί μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης». Αυτό σημαίνει ότι ή θα πρέπει να επιλέξει την αποκλειστική συνεργασία με κάποιον εργοδότη, που σημαίνει παραίτηση από κάθε άλλη σχετική εργασία, ή θα πρέπει να επιλέξει να καταβάλλει ο ίδιος το 20% ως ασφαλιστική εισφορά. Και στις δύο περιπτώσεις υφίσταται απώλεια εισοδήματος.

Το υπουργείο Εργασίας, για να βοηθήσει την μηνιαία καταβολή εισφορών, θέσπισε για πρώτη φορά το μέτρο της μερικής καταβολής. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες που βρίσκονται εν μέσω διλήμματος, θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν να καταβάλλουν οι ίδιοι τις εισφορές τους, με bonus την μερική καταβολή. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας διατηρούν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη τους και υπό προϋποθέσεις, διατηρούν και την ασφαλιστική ενημερότητα. Το ποσό που θα καταβάλλουν αφαιρείται από το ετήσιο σύνολο και μόνο το ποσό που θα υπολείπεται, θα υπόκειται σε προσαυξήσεις. Έτσι, δεν κινδυνεύουν ούτε με υπέρογκα πρόστιμα, ούτε με τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα τους οδηγήσουν στο μέλλον, εκτός συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.