Οικονομία

Ρεύμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο: Αυτή είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση

Ρεύμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο: Αυτή είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση
Η κυβέρνηση στρέφει τους πολίτες και πάλι στο ηλεκτρικό ρεύμα: Το μπόνους στο επίδομα θέρμανσης βάζει «σε σκέψη» τους καταναλωτές.

Με τη θερμοκρασία τα τελευταία 24ωρα να κάνει για πρώτη φόρα φέτος το φθινόπωρο «βουτιά», οι καταναλωτές ξεκινούν να ψάχνουν την πιο οικονομική λύση στη θέρμανση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά φαίνεται πως επιλέγουν το ηλεκτρικό ρεύμα κι επομένως θα είναι οι «κερδισμένοι» στο επίδομα θέρμανσης.

Η επιδότηση θα αφορά όλες τις μορφές ενέργειας - πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα - και θα καλύπτει τις ανάγκες ενός εξαμήνου.

Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης θα γίνουν στην πλατφόρμα mythermansi, με το ποσό επιδότησης από 100 έως 1200 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας.

Το επίδομα θα δοθεί σε δυο δόσεις, ενώ η πρώτη του Δεκεμβρίου θα αφορά το 60% της περιόδου.

Σημειώνεται πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια φέτος θα παραμείνουν τα ίδια: Για τον άγαμο είναι 16.000 ευρώ ενώ για τους έγγαμους 24.000, ενώ η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο είναι στις 5.000 ευρώ.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρεύμα;

Το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega παρουσίασε παραδείγματα με το μηνιαίο κόστος ενός νοικοκυριού ανάλογα με το μέσο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, μια τετραμελής οικογένεια που κατοικεί σε σπίτι 100 τ.μ. θα πληρώσει:

  • 178,5 ευρώ για την χρήση πετρελαίου (10 ώρες/ημέρα) - τιμή 1,19 ευρώ/λίτρο
  • 118,50 ευρώ για την χρήση φυσικού αερίου(10 ώρες/ημέρα) - τιμή 0,075 ευρώ/θερμική kWh
  • 120 ευρώ για την χρήση ρεύματος (3 aircondition-10 ώρες/ημέρα) - τιμή 0,16 ευρώ/kWh