Οικονομία

Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ ζητούν οι Γερμανοί

Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ ζητούν οι Γερμανοί
Γερμανοί οικονομολόγοι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια, μετά την ταχύτερη του αναμενομένου άνοδο των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει στόχο ένα επίπεδο πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%, το οποίο δεν επιτυγχάνει επί σειράν ετών και αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ κάθε μήνα για να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να προκαλέσει την αύξηση των τιμών.

Τα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώθηκαν χθες και δείχνουν αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, προκάλεσαν τον «ιστορικό» φόβο που έχουν οι Γερμανοί για τον πληθωρισμό και ο οποίος οδηγεί πίσω στη δεκαετία του 1920.

«Είναι καιρός για μια ομαλοποίηση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας DZ στην εφημερίδα Bild, προσθέτοντας: «Τώρα είναι εφικτή μια μεταβολή των επιτοκίων». Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου DIW δήλωσε στην εφημερίδα: «Οσο γρηγορότερα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης φθάνει στον στόχο του 2%, τόσο ταχύτερα μπορεί η ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια. Οι αποταμιευτές θα είχαν μόνο όφελος από αυτό».

πηγη Καθημερινη