Οικονομία

Κυρώσεις και μείωση μισθού στους απόντες δημοσίους υπαλλήλους

Κυρώσεις και μείωση μισθού στους απόντες δημοσίους υπαλλήλους
Κυρώσεις και μείωση μισθού στους απόντες δημοσίους υπαλλήλους Kυρώσεις αλλά και μείωση μισθού περιμένουν τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι αδικαιολόγητα απών από την υπηρεσία τους. Έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,  ανακάλυψαν ότι πολλοί υπάλληλοι έλλειπαν απο την υπηρεσία τους χωρίς οι προϊστάμενοί τους να αναφέρουν το γεγονός.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης μετά απο τις αποκαλύψεις του Σώματος Επιθεωρητών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας ότι «η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στον δημόσιο τομέα αποτελεί κεντρική προτεραιότητά του».

«Δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα στους συστηματικούς κοπανατζήδες ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν πλέον παρελθόν για το Δημόσιο. Σήμερα έγινε η αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος υπουργός. Επιχειρώντας να δώσει το καλό παράδειγμα άρχισε από τα του... οίκου του. Συγκεκριμένα, έδωσε εντολή «στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να ξεκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Εκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, απουσίαζαν πάνω από οκτώ ώρες τον μήνα».  

Προ των ευθυνών τους, όμως, φέρνει ο υπουργός και τους προϊσταμένους των κοπανατζήδων, οι οποίοι αμέλησαν - όπως αναφέρει - «να παρακολουθούν, ως όφειλαν, την τήρηση του χρόνου εργασίας των υφισταμένων τους». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για τη μείωση των αποδοχών όλων εκείνων των υπαλλήλων που δεν συμπλήρωσαν το ωράριό τους. Το ψαλίδι βέβαια στον μισθό τους θα είναι ανάλογο με τον χρόνο της απουσίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αξιολογώντας τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι «η προκλητική αίσθηση χαλαρότητας χαρακτηρίζει μια μικρή μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων». Γι' αυτό και σημειώνει ότι οι πειθαρχικοί έλεγχοι και το μαχαίρι στις αποδοχές των κοπανατζήδων είναι μια απόφαση που «έρχεται ουσιαστικά να επιβραβεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών και εργατικών υπαλλήλων, οι οποίοι προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να επιτελέσουν με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους απέναντι σε άλλους συναδέλφους τους που συστηματικά εξαπατούν τους ίδιους, την υπηρεσία και εν τέλει τους έλληνες πολίτες, απουσιάζοντας αδικαιολόγητα και επί μακρόν από τα καθήκοντά τους».