Οικονομία

Τσακαλώτος, Τόμσεν, Σόιμπλε: Ο καλός, ο κακός και ο... ρυθμιστής!

Τσακαλώτος, Τόμσεν, Σόιμπλε: Ο καλός, ο κακός και ο... ρυθμιστής!
Του Γιαννη Χρηστάκου Ντόμινο εξελίξεων με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Γιατί η ΝΔ βλέπει πανικό και βρίσκει ασυναρτησίες στα non paper του Μαξίμου.

Οι πρώτες δηλώσεις Σόιμπλε για το 2017, ότι μπορεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα και χωρίς το ΔΝΤ, σηματοδοτούν εξελίξεις. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι ωστόσο έμπειρος και πονηρός. Διότι την ώρα που τα λέει αυτά, γνωρίζει ήδη την πορεία των πραγμάτων. Εχει, δηλαδή, κάνει τις σχετικές συζητήσεις και βλέπει μπροστά.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι η πραγματικότητα για την συνέχεια, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ και να μπλοφάρει. Είναι 50-50. Η Αθήνα όμως «τσίμπησε». Και στο non paper του Μαξίμου χαρακτηρίζουν «καλοδεχούμενη» την άποψη ότι η Ευρώπη έχει πιά θεσμικό πλαίσιο και μόνη της.

Για επικοινωνιακούς λόγους, η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αναπτύσσει μία δυναμική ρητορική. Όσο για την ουσία, η κυβέρνηση αναμένει πιο εύκολες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για πιο ρεαλιστικούς στόχους. Επίσης, εκτιμά ότι μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που θα φρενάρουν τον Σόιμπλε να θέτει συνεχώς ανυπέρβλητα εμπόδια και μη βιώσιμα πλεονάσματα.

Αν ο Τόμσεν είναι ο «κακός» της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, ο Σόιμπλε τώρα είναι ο απόλυτος ρυθμιστής. Γιατί; Διότι ο ίδιος αναλαμβάνει την συνέχεια, αποδεχόμενος την πιθανότητα να μην υπάρχει ΔΝΤ. Αρα, ο... καλός Τσακαλώτος, με τις επιστολές και τις συμβιβαστικές προτάσεις, θα βρει μπροστά του τον επίσης… καλό Σόιμπλε.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από το δεύτερο στην σειρά non paper του Μαξίμου για την συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Σε αυτό, γίνεται μία ερμηνεία της συνέντευξής του, σύμφωνα με το οποίο «ο Β. Σόιμπλε, πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων». Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι εννοεί όμως ο Σόιμπλε ως τήρηση των συμφωνηθέντων;

Μια ματιά στο τελευταίο ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εξηγεί κάποια πράγματα. Λέει εκεί λοιπόν: «To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.

Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό».

Εκεί λοιπόν, γράφει και για τον στόχο του 2018 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό εννοεί ο Σόιμπλε ως «τήρηση των συμφωνηθέντων». Από την πλευρά της ΝΔ επισημαίνουν τη σιγουριά της κυβέρνησης για τη μη λήψη νέων μέτρων στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Στελέχη της Πειραιώς κάνουν λόγο για «ασυναρτησίες» και στα δύο ενημερωτικά σημειώματα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ξεκάθαρα έχουν ληφθεί δεσμεύσεις για νέα μέτρα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ως ανταλλάγματα για την μερική ελάφρυνση του χρέους που αποφασίστηκε.

Ένα είναι βέβαιο, και το 2017 δεν θα πλήξουμε...