Οικονομία

Ευέλικτη και αδήλωτη εργασία κάνουν θραύση σε επισιτισμό και τουρισμό

Ευέλικτη και αδήλωτη εργασία κάνουν θραύση σε επισιτισμό και τουρισμό
Στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού διαπιστώνεται περαιτέρω απορύθμιση με ευέλικτες μορφές εργασίας, αδήλωτη ή ψευδώς δηλωμένη εργασία, βίαιες ή με νομότυπες διαδικασίες περικοπές στους μισθούς και απλήρωτες αποδοχές.

Οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), που εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας δοκιμάζει «βάναυσα την επιβίωση των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα, εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις συνέπειες στην απασχόληση από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ενδεχόμενα βίαιη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις πάνω από 50% εκτεθειμένες στον υπερδανεισμό τουριστικές επιχειρήσεις.

Στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου καταγράφηκε ότι τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται, παρά το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της εποχικής περιόδου και τον τελικό απολογισμό ως προς τις επιδόσεις της, διαπιστώνεται συνεχής μεγέθυνση και ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Επιπλέον, νέα δεδομένα στο κλάδο προκαλεί το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, αφού ως μη μέλη των εργοδοτικών ενώσεων δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις, επιβάλλοντας αμοιβές επιπέδου ανειδίκευτου εργάτη.

Για το θέμα των ΣΣΕ, η ομοσπονδία σχολιάζει: «Η διαρροή ξενοδοχείων από τις Ενώσεις τους για να αποφύγουν την εφαρμογή της ΚΣΣΕ Ξεν/λων συνεχίζεται με πιο επιθετικούς ρυθμούς φέτος, με σύσταση Ενώσεων Προσώπων ακόμη και κατά τη νεκρή περίοδο και με αμφιλεγόμενες διαδικασίες, όπου υποχρεώνεται το προσωπικό να αποδεχθεί μισθούς ανειδίκευτου εργάτη που μοναδικό στόχο έχουν την εισφοροκλοπή από τα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού συνήθως υπάρχουν μαύρες συμφωνίες κατά την επαναπρόσληψη».

Η ΠΟΕΕ ΥΤΕ εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες του κλάδου για την ανανέωση της Κλαδικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η προσπάθεια θα εστιαστεί στο να ενταχθεί στη σύμβαση και η ειδικότητα των Ζαχαροπλαστών. Επίσης ολοκληρώνεται ως το τέλος του μήνα η διαδικασία της Μεσολάβησης για τα μικροκαταλύματα και αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Μεσολαβητή η Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταφύγει στη Διαιτησία.

Σε ό,τι αφορά τις Κλαδικές Συμβάσεις του Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών, τα μέλη των Εργοδοτικών Οργανώσεων, σύμφωνα με την ΠΟΕΕ ΥΤΕ, οφείλουν να τις εφαρμόζουν, παρά το γεγονός ότι προσέφυγαν στο Εφετείο κατά των Διαιτητικών αποφάσεων της Πενταμελούς Διαιτησίας.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις θα επαναρρυθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις στο χαοτικό χώρο των επισιτιστικών καταστημάτων, δεδομένης ασφαλώς της απουσίας υποχρεωτικότητας και επέκτασης των ΣΣΕ και σας ζητούμε να αναζητείτε επίμονα τον κατάλογο μελών των εργοδοτικών οργανώσεων Επισιτισμού και Ζαχαρωδών και να απαιτείτε την εφαρμογή τους, εμπλέκοντας και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας».

«Επιπλέον, αυτές τις ημέρες αποστέλλουμε προσκλήσεις έναρξης διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση και επέκταση εφαρμογής των ΣΣΕ, σε κάθε όμορη εργοδοτική οργάνωση όπως είναι τα ταχυφαγεία και οι φούρνοι που απασχολούν ειδικότητες του Κλάδου».