Οικονομία

Το Eurogroup δοκιμάζει τις «ανάσες» και του Χρηματιστηρίου

Το Eurogroup δοκιμάζει τις «ανάσες» και του Χρηματιστηρίου
Της Μαίρης Βενέτη* Το χτεσινό Eurogroup αιφνιδίασε αρνητικά την Αθήνα και όχι μόνο δεν «φωτογράφησε» κάποια πολιτική λύση ώστε να ολοκληρωθεί η αξιόλογηση εντός του Φλεβάρη, αλλά δεν εξασφάλισε καν μια συγκεκριμμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Εξελίξεις που δεν εξασφαλίζουν με την σειρά τους τη συνέχεια του ανοδικού momentum του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο για δεύτερη φορά κατέγραψε κορυφή πέριξ των 664 μονάδων. Το Eurogroup, όμως, δεν πρόσφερε τους καταλύτες ώστε να κάνει το πολυπόθητο break των 670 μονάδων και να ανοίξει ο δρόμος για τις 726 μονάδες.

Αντίθετα, σήμερα τέσταρε ανεπιτυχώς την πρώτη στήριξη πέριξ των 640 μονάδων και ελέω εξελίξεων θα δούμε αν θα βρεθεί στην επόμενη και πολύ σημαντική στήριξη για την βραχυπρόθεσμη τάση των 626-630 μονάδων.

Οι μετοχές οι οποίες φέρουν και το μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο είναι λογικό να έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά καθόδου, με αιχμή του δόρατος τον τραπεζικό κλάδο, που ταλαιπωρείται ήδη με ποσοστά της τάξης -8%.

Άμυνα προσπαθούν προς το παρόν να κρατήσουν οι μετοχές εξαγωγικού προφίλ με αρκετά μικρότερα ποσοστά πτώσης, ενώ τα μάτια όλων των συμμετεχόντων της αγοράς στρέφεται πλέον στις αποφάσεις της Αθήνας, καθώς σαφέστατα χτες σύσσωμοι όλοι οι ευρωπαικοί φορείς έστειλαν το μήνυμα ότι πολιτική λύση δεν θα δοθεί και ο μόνος τρόπος να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι να θεσμοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις στα τρία μέτωπα: Εργασιακά, συντάξεις ,φορολογία.

Στα τεχνικά τώρα της αγοράς, η πρώτη στήριξη της αγοράς μετά το τρέχον επίπεδο είναι οι 626-630 μονάδες, ενώ η επόμενη και πολύ σημαντική για την μεσοπρόθεσμη τάση είναι οι 610 μονάδες.Τελικό οχυρό είναι οι 580 (εβδομαδιαίο διάγραμμα) - 595 μονάδες (ημερήσιο διάγραμμα που παρατίθεται πιο κάτω), καθοδική διάσπαση του οποίου θα σημαίνει νέες περιπέτειες και σαφέστατα θα ενεργοποιήσει σαν πωλητές και πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Ας ελπίσουμε οι ειδήσεις των επόμενων ημερών να δώσουν στήριξη στην αγορά και να μην τεσταριστούν τα πιο πάνω επίπεδα!

XA_VENETH.jpg

BENETH_MAIRH.jpg

* Η Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Aποποίηση ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προιόντων.Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.